Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ponuda na veletržnici: Kilogram jagoda 9 KM, kilogram krumpira 30 pfeninga

  Ponuda na veletržnici: Kilogram jagoda 9 KM, kilogram krumpira 30 pfeninga

  Podijeli objavu

  O težini protekle zime za agrar juga Hercegovine, u prvom redu povrtlarstvo, dovoljno je vidjeti slike s čapljinske veletržnice u Tasovčićima.

  Puna tri mjeseca nakon hladnog vala veletržnica se nije oporavila. Većina stalnih prodavača još ne razmišlja o otvaranju prodajnih štandova, nema kupaca, nema robe, ali ima iznenađenja. Čak i prije posljednjih dana ožujka pojavili su se prvi mladi krumpiri iz plastenika. Prodavač je bio s područja čapljinskih Domanovića, cijena 2,20 do 2,30 KM. Koji dan prije još veće iznenađenje, prvi ovogodišnji češnjak.

  Proizvođač Stanko Merdžan žali se što nije zasadio više. “Vruć je to novac”, kaže, “kilogram deset maraka”, a roba se nije ni okrenula. Sadio je za probu, ovaj put je uspjelo, a tko zna hoće li tako biti s planskom proizvodnjom jer protekla zima pokazala je da se s vremenom nikad ne zna.

  Nekako, oko uobičajenog kalendarskoga roka stigle su prve jagode, cijena sitnica – devet maraka. Jasno, za tako ranu proizvodnju plastenike je trebalo i grijati tijekom hladnijih dana. Mladog kupusa već ima dulje od mjesec dana, međutim, ponuda je tako skromna da je cijena još uvijek visokih 1,50 do 1,80 KM pa prodajne štandove još nije aktivirala. Uglavnom, na veletržnici je odlična ponuda samo tri domaća artikla – krumpira čija je cijena od 0,30 do 0,60 KM. Krumpiri stižu sa svih strana, najjeftiniji su banjolučki – 0,30 KM, a dalje slijede – glamočki, fojnički, nevesinjski i južnohercegovački – uglavnom 0,50 do 0,60 KM. Ima i planinskih proizvođač, prodavač kaže – ekoloških, ispred veletržnice po cijeni od 0,80 KM. Obilna je zatim ponuda jabuka koje dopremaju proizvođači s područja Gradačca i Gračanice, a cijene se kreću od 0,70 do 1,50 KM. Iznimno podcijenjen ovoga proljeća je crveni luk – samo 0,50 do 0,70 KM.

  Ponuda zelene salate, špinata, blitve skromnija je od uobičajene, ali kako zbog malih količina nema velikih kupaca, cijene su niske, pa tako zelena salata stoji od 0,70 do 1 KM, blitva i špinat su samo 0,60 do 0,80 KM. Zimski je 0,40 do 0,60 KM, raštika 1,50 do 2,20 KM, kupus pupčar samo 1 do 1,30 KM itd.

  Kako kažu stalni prodavači, proizvođači su prava rijetkost, suha i hladna zima tako je “ubila” proizvodnju da robe jednostavno nema. Po njihovu izračunu, prije ranih krumpira i proljetnoga kupusa veletržnica neće živnuti, što znači da će tri-četiri mjeseca biti u svojevrsnom “leru”. S druge strane, od Dobroslava Bukmira, povrtlara iz Šipovače kod Ljubuškog, čuli smo da bi ovo trebala biti najranija godina kada su krumpiri u pitanju.

  “Mladi krumpir će se u Vojnićima kopati za deset, petnaest dana”, tvrdi Bukmir, a da se njegove prognoze ostvare priželjkuju svi poslom vezani uz čapljinsku veliku tržnicu. Tek kada se roba počne dovoziti kamionima, bit će posla za sve! Za sada se dopremljene količine mogu utovariti na dva, tri kamiona, naravno, pri tome se isključuje uvozna roba koje u boksovima ima, nestašica može trajati dan, dva, međutim, problemi protekle zime i na početku proljeća su s domaćom robom koje jednostavno nema u uobičajenim količinama.