Naslovnica HRANA Dnevna doza zdravlja: Samo jedna šaka ovih plodova snižava kolesterol, regulira tlak...

Dnevna doza zdravlja: Samo jedna šaka ovih plodova snižava kolesterol, regulira tlak i smanjuje upale

Podijeli objavu

Orašasti plodovi su nutritivno guste namirnice bogate zdravim mastima koje su povezane s dobrim zdravljem, prvenstveno s dobrobitima za zdravlje srca.

Konzumacija samo jedne šake orašastih plodova dnevno snižava razinu štetnog ili LDL kolesterola, pomaže regulaciji krvnog tlaka i smanjenju upale u tijelu, a to može voditi do boljeg zdravlja srca.

Koji god orašasti plod odabrali, nećete pogriješiti jer svaki ima svoje nutritivne kvalitete, ali sve su podjednako vrijedne. Stoga, ako vam ne izazivaju alergijske reakcije, bilo bi idealno kad biste ih izmjenjivali te se tako opskrbili svim važnim nutrijentima koje nude. Evo po čemu je poseban svaki od orašastih plodova:

Bademi

Odličan su izvor kalcija, vitamina E i vlakana, a imaju i visok udio proteina od 6 grama na 30 grama ploda.

Lješnjaci

Obiluju vitaminom E, vitaminima B-kompleksa, naročito vitaminom B6 i folnom kiselinom, vrijedan su izvor minerala te sadrže i određenu količinu omega-3 masnih kiselina.

Orasi

Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje su poznate po tome što smanjuju upalu u tijelu. Sadrže i priličnu količinu vitamina B6 i magnezija.

Kikiriki

Bogat su izvor vlakana i sadrže više proteina od običnog oraha i badema, odnosno oko 7 grama na 30 grama ploda.

Pistacije

Među orašastim plodovima diče se najvećim udjelom kalija, koji je odlična podrška reguliranju krvnog tlaka, dobar su izvor vitamina B6 i željeza te sadrže 6 grama proteina na 30 grama ploda (jednako kao bademi).

Živim

Podijeli objavu