Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Uštedite na računima za struju: Evo kako ćete to učiniti!

  Uštedite na računima za struju: Evo kako ćete to učiniti!

  Podijeli objavu

  Postoje brojni savjeti o štednji energije u domu, počevši od malih promjena navika u svakodnevnom životu do velikih ulaganja koja ne samo da pomažu okolišu, već i smanjuju vaše račune za energiju. Dakle, koji su neki od jednostavnih savjeta za smanjenje potrošnje energije kod kuće?

  Gašenje svjetla kada izlazite iz prostorije

  Osnovna navika koju treba razviti i njegovati je da uvijek gasite svjetla kad izlazite iz prostorije. Napravite podsjetnik da to činite sve dok ne steknete naviku da to činite podsvjesno. Možete uštedjeti dobar dio svojih mjesečnih troškova za struju ako redovito radite nešto ovako jednostavno.

  Koristite LED svjetla

  Mnogi domovi prelaze na pametna LED svjetla jer ne samo da izgledaju elegantno i oku ugodno, već su i mnogo učinkovitija od halogenih žarulja. Stoga zamijenite obične žarulje sa žarnom niti s LED (štednim) žaruljama. Iskoristite prednosti rasvjetnih tijela manje snage i ne zaboravite ih redovito čistiti jer prljavština smanjuje njihov učinak – piše tportal.

  Prelazak na učinkovite aparate

  Sušilice i hladnjaci dva su energetski najintenzivnija uređaja u domu i njihova zamjena učinkovitijim modelima može prepoloviti potrošnju električne energije, a time i vaše račune za struju. Ugradnja dizalica topline još je jedna ideja za smanjenje potrošnje električne energije.

  Općenito, održavanje i zamjena uređaja svakih nekoliko godina učinit će ih manjim opterećenjem u potrošnji električne energije. Kada kupujte nove kućanske uređaje, birajte one višeg energetskog razreda. Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

  Isključite uređaje

  Nepotrebno je reći koliko je važno isključiti uređaje iz struje kada se ne koriste. Nemojte ostavljati uređaje u stanju pripravnosti, već ih isključite iz struje i sačuvajte svoj račun za struju i planet.

  Držite termostat na nižoj temperaturi

  Nastojte držati svoj termostat na višoj temperaturi od oko 17 stupnjeva, jer to može napraviti veliku razliku i uštedjeti vaše troškove energije. Korištenje programabilnog pametnog termostata još je bolje jer će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Smanjenjem temperature za samo jedan stupanj možete uštedjeti do 5% energije, a smanjenje temperature u domu na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10%.

  Koristite pametne automatizirane uređaje i zamijenite bojler

  Pametni automatizirani uređaji mogu smanjiti vaše račune za energiju čak i kada to zaboravite. Pametni sustavi automatizacije otkrit će kada više ne koristite uređaj i isključiti napajanje. Također, novi kondenzacijski bojler može smanjiti potrošnju plina i do 20%, a instalacijom termostatnih ventila na radijatorima možete uštedjeti od 5% do 10% troška za grijanje – piše tportal.

  Kuhajte poklopljeno i iskoristite pećnicu

  Ovo je super jednostavan trik u svakodnevnom životu za uštedu energije, kuhanjem s poklopcem osiguravate značajno smanjenje vremena kuhanja i potrošnje vode. Također, uvijek prilagodite veličinu posuđa količini hrane koju kuhate. Ako pripremate manje količine hrane u velikoj posudi, automatski ste u zoni veće potrošnje energije. Ako koristite pećnicu u pripremi hrane, tijekom zime ne zaboravite ostaviti malo otvorena vrata kako biste zagrijali prostor.

  Iskoristite sunce i zrak

  Sunčeva toplina tijekom sunčanog dana može zagrijati unutrašnjost doma i zamijeniti čak 12% energije za grijanje. Stoga u hladnijim periodima dignite rolete i razmaknite zavjese tijekom dana, a kako bi prostor ostao hladan u vrućim mjesecima, obrnuto. Ako je moguće, sušite rublje na zraku i izbjegavajte sušenje rublja u sušilicama.

   

  Podijeli objavu