Naslovnica BiH SARMA JE UPITNA Nakon mesa poskupio i kupus!

SARMA JE UPITNA Nakon mesa poskupio i kupus!

Podijeli objavu

Ljubitelji sarme i drugih delicija koji se prave od kiselog kupusa ove jeseni morat će izdvojiti nešto više novca za ovo povrće u odnosu na lani, jer je nevrijeme uništilo prinos.

Predsjednik Udruge povrtlara RS Darko Ilić kaže kako je kvalitet ovogodišnjeg kupusa solidan, ali je potražnja vrlo slaba.

“Glavni krivac što se kupus slabo kupuje je vjerovajatno toplo vrijeme, koje je duže trajalo nego obično, ali i cijene su nešto malo veće nego lani. S obzirom na to da je stiglo malo hladije, nadamo se da će početi i sezona pripremanja zimnice”, kaže Ilić.

Dodao je da vreća polubijelog kupusa, zvanog glumac, u kojoj bude od 12 do 14 kilograma, ide do sedam maraka.

“Kupus koji je pogodan za ribanje, a koji se prodaje u kutijama od banana, je trenutno najjeftiniji i za oko 25 kilograma je potrebno odvojiti pet do šest maraka”, rekao je Ilić koji je kupus zasadio na površini od oko dva do tri hektara.

Na tržištu je trenutno, kako kaže, najskuplji varaždinac koji ide do 15 KM, ali pretežno je vreća od 10 do 12 kilograma deset maraka.

“Njega je vrlo teško proizvesti, jer su to sorte od prije 40 ili 50 godina. Međutim, vrijeme i klima su se promijenili u tolikoj mjeri da se taj kupus više ne može ni proizvesti, pa su se proizvođači okrenuli prema nekim hibridima”, rekao je Ilić.

Akta.ba

Podijeli objavu