Naslovnica DRUŠTVO Škola gange u Zagrebu! Zvuči predobro!

Škola gange u Zagrebu! Zvuči predobro!

Podijeli objavu

Povodom obilježavanja 20 godina donošenja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Udruga kralj Tomislav kao glavni organizator sa suorganizatorima pokreće prvu Školu gange u Zagrebu.

Uslijed brojnih izazova s kojima se suvremeno društvo nosi, kao što su pad nataliteta, ugroženost sela ili iseljavanje, zanemaruje se, zaboravlja i sve manje cijeni kulturno-povijesna tradicija. Upravo zbog toga, inicijatori pokreću Školu gange kojoj je cilj očuvati tradiciju dinarske zone – Dalmatinske zagore i Hercegovine, ali i pridonijeti razumijevanju vlastitog identiteta Hrvata iz navedenih krajeva.

Gangi kao takvoj pristupit će se kroz više aspekata, kako s teorijskog, tako i praktičnog, a u svakom slučaju – zanimljivog. Da tako bude, pobrinut će se predavači Škole, vrsni poznavatelji gange, koji su svoje znanje i vještine naslijedili od svojih predaka, a nastavili njegovati pridružujući se gangaškim sekcijama u sklopu kulturno-umjetničkih društava.

Luka Malenica, jedan od predavača Škole tvrdi kako je ganga duša hercegovačkog čovjeka, jer je u njoj sve opjevano.

„Opjevala je radost, tugu, uživanja, rad, odlazak i rastanak te još nebrojene teme koje su mučile ili veselile hercegovačkog čovjeka.

Škola gange s radom započinje 21. listopada i traje do 22. studenoga 2023. Ona okuplja sve, od 16 do 66 godina. Ukoliko želite više naučiti o gangi, ovo je jedinstvena prilika za vas!

Upisi su u tijeku, a broj mjesta je ograničen.

Škola gange povezat će vas s vašim korijenima, podsjećajući vas tko ste i odakle dolazite!

Službeni organizator ovog projekta je „Udruga kralj Tomislav“, zajedno s partnerima projekta Općina Cista Provo, Općina Šestanovac, Kulturna udruga sveti Jure.

Više informacija o Školi gange i upisima možete dobiti na Facebook profilu te e-mail adresi udruga.kralj.tomislav@gmail.com.

Vrisak.info

Podijeli objavu