Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Zbog čega se najviše radujemo prvoj jutarnjoj kavi?

  Zbog čega se najviše radujemo prvoj jutarnjoj kavi?

  Podijeli objavu

  Jeste li i vi jedan od onih koji ne mogu zamisliti početak dana bez šalice kave?

  Za mnoge ljude ispijanje jutarnje kave dio je svakodnevne rutine. Ako čim ustanete kuhate kavu, ovo je tekst samo za vas.

  U trenutku kada počnete razmišljati o prvoj jutarnjoj šalici kave, endokrinološki sustav stvara i oslobađa dopamin poznat kao hormon zadovoljstva. Počinjete se dobro osjećati čak i od samog saznanja da ćete uskoro popiti šalicu omiljenog napitka.

  Prema pisanju magazina Journal of Social Science Information, priprema kave ili odlazak do omiljenog kafića radnje su koje otpuštaju još više dopamina u organizam.

  S druge strane, prema pisanju magazina American Chemical Society, i aroma kave vrlo je važna. Probuditi se i pomirisati kavu, djeluje poput samog ispijanja ovog napitka.

  Tijelo brzo apsorbira kofein i potrebno mu je samo nekoliko minuta da dođe do mozga. U mozgu kofein se veže za dio neurona koji privlače hormon od kojeg nam se spava, i zato se uz kavu brzo razbudimo. Ovakvo djelovanje ima samo jutarnja doza kave, istraživanja su pokazala da svaka naredna šalica neće imati isti učinak kao prva jutarnja.

  Poslovni.hr

  Podijeli objavu