Naslovnica POLITIKA Predsjednik Mladeži HDZ BiH Čitluk Josip Primorac posjetio Europski parlament

Predsjednik Mladeži HDZ BiH Čitluk Josip Primorac posjetio Europski parlament

Podijeli objavu

Članovi Mladeži HDZ-a BiH, uključujući predsjednika OO Mladeži HDZ BiH Čitluk Josipa Primorca, boravili su u posjetu Europskom Parlamentu i gdje im je domaćin bila zastupnica Hrvatske demokratske zajednice Željana Zovko.

Prilikom posjeta nazočili su glasovanju Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta o godišnjem izvješću o napretku Bosne i Hercegovine, koje je i usvojeno. Ovim će izvješćem Europski parlament dati svoje preporuke za korake koje bi Bosna i Hercegovina trebala poduzeti s ciljem napredovanja u procesu pristupanja europskim integracijama. Izvješće dolazi nakon odluke u prosincu prošle godine kada je našoj zemlji dodijeljen status kandidata uz jasno očekivanje napretka u reformskom procesu u skladu s 14 ključnih prioriteta Europske komisije i zaključcima Europskog vijeća iz lipnja 2022. godine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, Željana Zovko, pozdravila je usvajanje izvješća naglasivši kako je protekla godina bila najuspješnija u vidu europskih integracija za Bosnu i Hercegovinu od predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji 2016. godine.

Tijekom posjeta susreli su se i s Davidom McAllisterom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Na poziv kolege Michael Canoota iz sestrinske stranke JONGCD&V, također su posjetili Federalni parlament Belgije.

Tijekom boravka u zgradi parlamenta domaćini su predstavili bogatu povijest parlamenta Belgije. Posebno izlaganje odnosilo se na politički sustav Belgije i izborno zakonodavstvo.

Nakon obilaska Zastupničkog doma i Senata uslijedio je ugodan razgovor s domaćinom susreta. Članovi Mladeži HDZ BiH upoznali su kolege iz Belgije o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, potrebi reforme izbornog zakonodavstva i nedostacima političkog sustava.

Podijeli objavu