Naslovnica CRKVA Blagoslovljen spomenik Pieta, dar Brotnjaka Nedjeljka Milićevića iz D.M. Ograđenika

Blagoslovljen spomenik Pieta, dar Brotnjaka Nedjeljka Milićevića iz D.M. Ograđenika

Spomenik je dar Nedjeljka Milićevića iz San Francisca, odnosno iz D. M. Ograđenika iz župe Čerin, koji je također darovao i zvona te njihovu elekrifikaciju

Podijeli objavu

Danas, na blagdan s. Josipa Radnika, na Groblju mira blagoslovljen je spomenik Pieta ili Oplakivanje Krista. Spomenik je postavljen pored crkve sv. Josipa Radnika, a blagoslovio ga je fra Marinko Šakota, koji je i predvodio današnje misno slavlje na Bilima.

Spomenik je blagoslovljen na samom početku današnje proslave.

– Prije nego što započnemo sa sv. Misom blagoslovit ćemo kip Pieta koji smo podigli ovih dana. Dar je to Nedjeljka Milićevića iz San Francisca, odnosno iz D. M. Ograđenika iz župe Čerin, koji je također darovao i zvona te njihovu elekrifikaciju. Hvala mu u ime svih naših žrtava kojih se ovdje spominjemo. Kako bismo ukratko, vjernički i domoljubno, mogli opisati kip Pieta koji je izradio veliki hrvatski umjetnik Ilija Skočibušić, a izliven je u Ljevaonici umjetnina Jukić? Isus je umro razapet na križu, ali je svojim rukama zagrlio čitav svijet, u čemu mu pomaže Gospa, te je uskrsnuo pozivajući svakog od nas u uskrsni život s njim. Hrvat je ubijen, ali je svojim rukama zagrlio domovinu, u čemu mu pomaže Gospa i čuva tu njegovu domovinu te njegov hrvatski narod uskrsava po njegovoj žrtvi – kazao je prije blagoslova spomenika fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva Fra Leo Petrović i 65 subraće

Prije samog blagoslova kod kipa je Ivan Vrljić Kinez, podrijetlom iz obitelji darovatelja, položio cvijeće, dok su članovi obitelji Milićević i prijatelji zapalili svijeće, nakon čega je fra Marinko Šakota zazvao Božji blagoslov na impresivan prikaz oplakivanja Krista.

U svojoj propovijedi fra Marinko je istaknu važnost sjećanja i ne zaboravljanja, ali bez osjećaja mržnje. Također, fra Marinko je istaknuo kako Groblje mira na Bilima izgleda impresivno te iz dana u dan postaje sve sadržajnije i na primjeren način čuva uspomenu na pokojne.

Uistinu, Groblje mira postalo je mjesto gdje se vjernici rado okupljaju u molitvi, mjesto koje posjećuju kako bi kod spomen križeva svojih članova obitelji i prijatelja zapalili svijeće i položili cvijeće.

Citluk.ba

Podijeli objavu