Naslovnica POLITIKA VIDEO: Premijer Plenković u posjetu Mostaru

VIDEO: Premijer Plenković u posjetu Mostaru

Podijeli objavu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković stigao je u Mostar gdje će sutra sudjelovati na međunarodnom sajmu gospodarstva.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susreli su se danas uoči održavanja 24. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Dužnosnici su na sastanku razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini, aktualnim političkim pitanjima vezanim za uspostavu vlasti na svim razinama vlasti, s posebnim osvrtom na uspostavu vlasti na razini Federacije BiH, predstojećim izmjenama Izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Iskazano je zadovoljstvo okončanjem procesa uspostave vlasti u Vladi Federacije BiH čime su otklonjene barijere za nastavak ispunjavanja uvjeta za pridruživanje BiH europskoj obitelji.

Dr. Čović i Krišto su izrazili zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na europskoj i međunarodnoj razini.

Predsjednik Čović je istaknuo važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Europskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. Istaknuo je kako je doprinos hrvatske Vlade, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši kako je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom europskom putu. Naglasio je potrebu hitne provedbe odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, jer samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH kao izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su upravo Predsjedništvo i domovi naroda – jamče opstojnost, sigurnost i europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Krišto ocijenila je da postoje otvorena pitanja između dvije države, ali da ona nisu sporna, a naglasila je da ograničene promjene Ustava BiH i Izbornog zakona nisu samo u interesu Hrvata u BiH, već u interesu cijelog procesa i cijele Bosne i Hercegovine. Istaknula je kako je prioritetno, najkasnije u idućih 6 mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH. Istaknuo je kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i što skorijem otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom. Plenković je ponovio hrvatski interes da se izmijeni Izborni zakon u BiH tako da svi konstitutivni narodi i građani budu jednaki u pravima, i naglasio je da je temeljna pozicija Hrvatske po tom pitanju – da je pitanje reforme izbornog sustava unutarnje pitanje BiH.

Također, pozdravio je formiranje Vlade na razini Federacije BiH te izrazio punu podršku aktivnostima Hrvatskog narodnog sabora BiH. Kazao je da je potrebno žurno nastaviti razgovore političkih aktera u BiH o izbornoj reformi, kako bi se postigla ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Dodao je da je to u interesu stabilnosti i funkcionalnosti čitave BiH. Naglasio je kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH najavivši da će na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara u lipnju biti raspravljen niz bilateralnih tema. Istaknuo je kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu.

U sjedištu Mostarsko-duvanjske biskupije premijer Plenković susreo se i s biskupom Petrom Palićem, koji je istaknuo važnost potpore hrvatske Vlade Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

 

– Nisu samo ovi projekti izgradnje važni. Važno je i ono što hrvatska Vlada ulaže u ljude. Tu su stipendije koje hrvatska Vlada daje našim studentima, a sve je to na duge staze jedan dobar znak, na kraju krajeva, i našeg opstanka na ovim prostorima, rekao je mostarsko-duvanjski biskup Palić.

HRT.hr

Podijeli objavu