Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Toplomjer sa živom moguće kupiti jedino u…

  Toplomjer sa živom moguće kupiti jedino u…

  Podijeli objavu

  Sigurno ste barem jednom čuli nekoga da tvrdi kako ne postoji bolji toplomjer od onog sa živom. Ako tu i tamo putujete preko granice, u Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju, sigurno vas je netko i molio da mu donesete živin toplomjer.

  Toplomjeri koji se proizvode danas precizni su, sigurni, moderni, čak i ne izgledaju loše, ako je to nekome važno.

  Vjerojatno ne postoji smisleno objašnjenje za činjenicu da je živin toplomjer i dalje toliko popularan i da neki ljudi vjeruju samo njemu. Kratkom pretragom na Googleu došli smo do zaključka da je živin toplomjer (bio) toliko omiljen i iz razloga što daje precizne rezultate pri mjerenju visokih temperatura. Ipak, nije sve ružičasto pa tako, toplomjeri za živom imaju i mane: nisu precizni kod mjerenja niskih temperatura, opasni su ako se toplomjer razbije i živa iscuri iz njih, a i treba im dosta vremena da daju rezultat mjerenja.

  Jedna od stvari zbog kojih se probudila nostalgija za ovim (potencijalno opasnim) alatom je vjerojatno i činjenica da ga u hrvatskim ljekarnama više ne možemo kupiti. Kako još uvijek ima onih koji ne vjeruju u to, situaciju smo provjerili u tri ljekarne u zapadnom dijelu glavnog grada. U sve tri dočekao nas je isti odgovor: “Ne prodajemo to već godinama.”

  “Europskim zakonodavstvom je u Europskoj uniji od 1. lipnja 2009. godine zabranjeno stavljanje u promet živinih termometara i tlakomjera za kućnu uporabu. S obzirom na to da se Uredbe EU-a kojima je uvedena ova odluka primjenjuju izravno, predmetna je zabrana stupila na snagu u Republici Hrvatskoj danom pristupanja EU-u.

  Navedena zabrana se odnosila na sve nove medicinske proizvode, ali i na one koji su se u tom trenutku nalazili u distribucijskom lancu (veleprodajama, ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama). Zabrana se nije odnosila na proizvode koji su već u uporabi”, pojašnjavaju iz HALMED-a. Dodaju i kako “predmetnim zakonodavstvom proizvodi sa živom nisu proglašeni štetnim niti opasnim za zdravlje korisnika nego je namjera smanjiti prisutnost žive u okolišu”.

  Tada je, prema podacima HALMED-a, provedeno i povlačenje svih medicinskih proizvoda koji sadrže živu iz prometa, uz zahtjev da se stave u karantenu i zbrinu sukladno važećim zakonskim propisima, pojašnjavaju iz HALMED-a.

  N1 Hrvatska

  Podijeli objavu