Naslovnica Najave 2. Opća planinarska škola u organizaciji HPD Brotnjo

2. Opća planinarska škola u organizaciji HPD Brotnjo

Podijeli objavu

Hrvatsko planinarsko društvo Brotnjo organizira II. Opću planinarsku školu koja počinje 16.03.2023.

“Prošle godine organizirali smo 1.Opću planinarsku školu koju je pohađalo 55 naših sadašnjih članova. Cjelokupnu organizaciju te škole realizirali su članove sekcije HPD Brotnja sa skromnim sredstvima u improviziranoj organizaciji. Ove godine ovaj projekt se planira podići na višu razinu na način da se dovedu renomirani predavači iz zadanih temaskih područja koje se obrađuju, da se odlazi najatraktivnije destinacije u regiji te da se smanje trošovi za svakog polaznika škole. Isto tako plan nam je da sa polaznicima škole i ostalim aktivnim članovima HPD Brotnja kreiramo i novi sadržaj u našoj općini. ” – kaže Martin Ivanković, predsjednik HPD Brotnjo.

Opća planinarska škola predstavlja osnovu za školovanje svih kadrova u organiziranom planinarstvu u Planinarskom Savezu Herceg Bosne zbog stjecanja općih znanja i vještina iz područja planinarstva. Njezin jedinstven program omogućava jednoliko i kvalitetno pripremanje kadrova za nastavak školovanja, a svim polaznicima daje osnovu za siguran i svrsishodan boravak u planinama i djelovanje unutar planinarske udruge, a u skladu sa željama pojedinca i sredine u kojoj djeluje. Ova škola je sastavni dio jedinstvenog sustava školovanja kadrova u PS HB i provodi se po planu i programu propisanom u Pravilnikom saveza.

Nastavni kadar na općoj planinarskoj školi su: instruktori, stručni planinarski djelatnici /iskusni planinari iz matičnog društva, alpinisti, speleolozi, vodiči/čuvari planinske prirode, članovi GSS-a, liječnik za predmet «prva pomoć».

Osim liječnika, svi ostali iz nastavnog kadra moraju biti članovi planinarskih društava registriranih u PS HB.

Škola ukupno traje 3 mjeseca i njene aktivnosti su iznimno intenzivne jer se obrađuje veliki broj raznih tema, organizira se praktična nastava i odlazi se svaki vikend na izlete gdje se teorija pretoči u praksu.

Program škole sadržava sljedeće teme:

 • Povijest planinarstva: početak i razvitak planinarstva, alpinizma.
 • Planinarska organizacija: svrha i ciljevi, struktura /planinarsko društvo, saveza.
 • Zaštita prirode: uloga planinara u prirodi, zaštićena područja u BiH, zakon o zaštiti prirode.
 • Meteorologija: faktori vremena, vremenske prognoze, klima, itd.
 • Oprema: osobna i zajednička oprema, tehnička oprema, izbor opreme prema vrsti i težini uspona, itd.
 • Pripreme za odlazak u planinu: psihička i fizička priprema, izbor cilja, planinarska literatura, izbor hrane i opreme za turu.
 • Boravak u planinama: specifičnosti dužeg boravka u planinama, planinarski domovi i kuće /kućni red, logorovanje.
 • Kretanje u planinama: osnovna pravila za kretanje, uspon i silaz, itd.
 • Opasnosti u planinama: objektivne i subjektivne opasnosti, izbjegavanje opasnosti, signalizacija.
 • Prva pomoć: nadziranje glavnih životnih funkcija, ozljede i način pružanja pomoći.
 • Osnove spašavanja i GSS: organiziranje spašavanja, transport unesrećenoga, itd.
 • Korištenje tehničke opreme: upoznavanje sa opremom /klin, uže, cepin, dereze, itd.
 • Orijentacija: strane svijeta, orjentacija prema terenu, karta i kompas, GPS uređaj, itd.
 • Osnove speleologije: pojam speleologije, povijesni pregled, oblici u kršu, itd.

Ukupno – 17 sati predavanja, 11 sati vježbi i 6 dana izleta.

Link na prijavni obrazac: https://forms.gle/esq1SgMCYTV4SDby6

Što se tiče destinacija za izlete tu su između ostalog: naša Gradina (Bijakovići), Hajdučka vrata (Čvrsnica), Zelena Glava (Prenj), Velika Vlajna (Čabulja), Pakline (Biokovo), kampiranje i via Feratta Omiš (Omiška Dinara).

Po završetku plana i programa škole svi polaznici su dužni izaći na ispit na kojem se pismenim putem provjerava stečeno znanje. Daljnje školovanje u PS HB, a za čiji je upis uvjet uspješno završena opća planinarska škola, moguće je samo za polaznike koji imaju diplomu o završenoj općoj planinarskoj školi, odnosno ako je ta škola bila verificirana od Komisije PS HB.

Osim navedenih tema koje su obavezne u sklopu škole, HPD Brotnjo planira organizirati i niz zanimljivih predavanja kako za „školarce“ tako i za sve ostale zainteresirane zaljubljenike u prirodu. Pa tako za vrijeme trajanja škole gostovati će regionalno poznata imena poput: Stipe Božića, Gorana Milića, Jurice Galića, Nikole Horvata, Joška Vulaga, Ivana Kapovića.

Podijeli objavu