Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Mladi kuhar iz Čitluka koji je radio diljem Hercegovine i Dalmacije: Želim...

  Mladi kuhar iz Čitluka koji je radio diljem Hercegovine i Dalmacije: Želim otvoriti nešto svoje te ljubav prenijeti kroz hranu

  Podijeli objavu

  Slavko Vučina iz Čitluka radio je u poznatim restoranima u Hercegovini i Dalmaciji, prvo radno iskustvo stekao je u restoranu na Hvaru gdje je počeo raditi sezonu sa samo 17 godina.

  Srednju školu za kuhara upisao je jer kako kaže nije volio učiti, te zbog toga što su mu prijatelji iz osnovne škole upisali tu ugostiteljsku školu.

  S vremenom je zavolio školu i trudio se da što više nauči i postane profesionalni kuhar.

  Iako tek ima 22 godine radio je kao šef kuhinje u Dubrovniku i Međugorju, ističe da su ga više poštovali starije kolege jer se prije stvori opušten odnos.

  Slavko je upisao studij Gastronomije na Visokom učilištu Aspira u Splitu jer želi još više unaprijediti svoje znanje u kulinarstvu, naučiti još više strane jezike, steći diplomu, te stručno voditi neki objekt.

  Slavko je objasnio koje su prednosti a koji nedostaci ovoga posla: „Prednosti su: dobra zarada, stjecanje novih poznanstava i iskustava, a nedostaci su manjak privatnog života, vremena za sebe, obitelj i prijatelje.”

  Najviše u svom poslu naučio je od dobrih šefova s kojima je radio i na fakultetu koji mu pruža da upozna i radi s mnogim poznatim šefovima.

  Osim kuharstva Slavko svira i harmoniku te kaže da se može zamisliti i u ovome poslu jer ima veliku ljubav prema glazbi.

  Slavko najviše voli kuhati jela koja zahtijevaju dugu pripremu i obradu.

  „Raditi na sezonama je naporno ali se isplati, mislim da se ne može svatko baviti ovim poslom, najviše sam naučio o svom poslu kada sam radio sezonu na otoku Lopudu od samom gazde i od šefa kuhinje“, izjavio je kuhar Slavko Vučina.

  Slavko kaže da je istina da se u ugostiteljstvu radi sedam dana u tjednu što zahtijeva odricanje od dosta stvari u životu.

  Slavkovi uzori u kuharstvu su: Gordon Ramsay, Heston Blumenthal, a od hrvatskih David Skoko i Mate Janković.

  Slavkovi planovi za budućnost su da otvori ili unaprijedi nešto vezano za seoski turizam, otvoriti svoj objekt te ljubav prenijeti kroz hranu, pokazati i neke veće stvari kod hercegovačke kuhinje.

  Zorica Ćavar / Pogled.ba

  Podijeli objavu