Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Sredinom tjedna stiže jače zahlađenje koje će potrajati

Sredinom tjedna stiže jače zahlađenje koje će potrajati

Podijeli objavu

Dostupne prognoze daju mogućnost jačeg vala zahlađenja ove zime na jugoistoku Europe. Sve bi se odvijalo u drugom dijelu sljedećega tjedna, a hladnoća bi mogla potrajati sve do sredine veljače.

Pri tome ni snijega ne bi trebalo nedostajati u mnogim dijelovima regije, kao i većeg dijela jugoistoka Europe. S obzirom na poziciju i kretanje ciklona, još je sasvim nejasno koji dijelovi jugoistoka Europe bi mogli dobiti najviše snijega.

Zahlađenje koje bi moglo stići, vjerojatno će donijeti ponegdje i dvoznamenkaste minuse tako da ne bi iznenadilo da pojedini dijelovi jugoistoka Europe budu mjerili do -20°C, moguće i niže temperature zraka.

Ovaj hladni prodor koji stiže iz Sibira će biti toliko jak da će doprijeti čak do sjeverne Afrike.

Sve to su klasične situacije pri fenomenu la nina s glavninom zimskih prodora u drugome dijelu zime, čemu smo bili svjedoci i ranijih godina. Fokus češćih zimskih prodora je upravo, jugoistok, jug, sjeveroistok i istok Europe.

Sljedeći mjesec bi mogao biti zanimljiv po mnogo čemu, a kada se sve sagleda ne smije iznenaditi možda ni snježne oborine u dijelu Jadrana i većem dijelu Hercegovine sve do početka ožujka.

-Ova zima sigurno neće biti suha, a to se već osjeti, ni tako blaga kako se spominjalo i pisalo – stoji u objavi prof. Zorana Zadre, urednika stranice Globalna klima i vrijeme.

Podijeli objavu