Naslovnica KULTURA „Noć muzeja“ održana u Gradnićima

„Noć muzeja“ održana u Gradnićima

Podijeli objavu

Sinoć je u Gradnićima održana manifestacija „Noć muzeja 2023. – Muzeji su važni“ tijekom koje je predstavljeno bogatstvo sadržaja koje očekuje posjetitelje u Etnografskom muzeju i otvorena izložba fotografija Ljube Kovača.

Noć muzeja u Gradnićima organizirali su Župa sv. Blaža – Gradnići i Ogranak Matice hrvatske Čitluk te je tako broćanski kraj peti put sudjelovao u nacionalnoj manifestaciji u kojoj svake godine sudjeluje sve više muzeja i sličnih institucija.

Na početku programa prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, upoznao je nazočne s manifestacijom koju je 2005. godine pokrenulo Hrvatsko muzejsko društvo i sa sinoćnjim programom, koji je započeo izlaganjem fra Nikole Rosančića, župnika župe sv. Blaža Gradnići.

Fra Nikola je u svom izlaganju predstavio sadržaje smještene u župnom središtu, a na poseban način Etnografski muzej. Uz predstavljanje sadržaja etnografskog muzeja, fra Nikola je naglasio kako se u neposrednoj blizini muzeja nalaze brojni zanimljivi sadržaj poput crkve iz 1756. godine, stare škole koju je pohađao i fra Didak Buntić, najstarijeg vinskog podruma, stare crkve u kojoj je kršten fra Didak Buntić, novoobnovljene čatrnje …

Iz fra Nikolinog izlaganja moglo se zaključiti kako je cijeli kompleks u kojem je održana Noć muzeja ustvari jedan veliki muzej, koji je sinoć imao i umjetničke sadržaje. Naime, Ana Kozina, učenica 4. razreda Osnovne glazbene škole Brotnjo, glazbeno je obogatila program manifestacije, dok je dugogodišnji novinar Ljubo Kovač posjetiteljima ponudio odabrane fotografije na kojima je zabilježio važne događaje, sačuvao uspomene na drage ljude i zabilježio neko od ljepota kojima obiluje Hercegovina.

– Ljubo Kovač nam večeras nudi fotografije koje je zabilježio i koje ljubomorno čuva sa događaja koje je sam organizirao ili koje je posjećivao želeći popratiti događaje i na taj način ih sačuvati od zaborava… Nadam se da ovo neće biti posljednja Ljubina izložba ovdje jer to Ljubo kao vrstan novinar, a danas ravnatelj Gradske knjižnice „Fra Petar Baklula“, zaslužuje – kazao je Andrija Stojić i dodao kako je Ljubo Kovač tijekom Domovinskog rata dao nemjerljiv doprinos programu Radiopostaje Posušje.

Ljubo Kovač istaknuti je posuški novinar, publicist, veliki zaljubljenik u prirodne ljepote i Božje stvaranje, član brojnih institucija i udruženja, istaknuti kulturni djelatnik, koji se također rado bavi fotografijom. Upravo sa svojim fotografskim radom predstavio se na Noći muzeja ističući kako mu je čast biti dionikom ovako značajnog projekta.

– Izlažem rijetko, ovo je deseta izložba ukupno. U ova tri desetljeća rada zabilježio sam 20.000 fotografija, a ovdje je jedan manji dio opusa. Svakom novinaru i fotografu čast je biti dionikom svjetskog projekta poput Noći muzeja. Hvala organizatorima koji su mi to omogućili… Izdvojio sam jedan mali dio svojih fotografija. Često kažem da nije teško postati umjetnički fotograf, jer u našim krajevima ima toliko ljepote – kazao je Ljubo Kovač i naglasio da je jako ponosan na činjenicu da je svojim radom potaknuo brojne da fotografiraju i bave se fotografijom, ali i mnoge da upišu fakultet.

Izložba Ljubinih fotografija, izloženih u staroj gradnićkoj crkvi, ostaje otvorena do početka korizme, a pozitivne dojmove sa izložbe ponijeli svi koji su je sinoć imali priliku razgledati, baš kao i pozitivne dojmove vezane za sadržaje koje je u uvodnom dijelu predstavio fra Nikola Rosančić, a koji su se sinoć mogli razgledati u prostoru koji ih čuva od zaborava i promovira na lijep način.

Citluk.ba

Podijeli objavu