Naslovnica SVIJET Banka podnijela zahtjev za stečaj

Banka podnijela zahtjev za stečaj

Podijeli objavu

Kao rezultat teške gospodarske situacije u Njemačkoj sve više trgovina i tvrtki proglašavaju stečajni postupak. Teška situacija u Njemačkoj počela se odražavati i na banke. Ovih dana zahtjev za stečaj podnijela je banka Neobank Ruuky sa sjedištem u Hamburgu. Pogođeno je stotine tisuća njenih klijenata.

Svakoga tko trenutno posjećuje Neobank Ruuky (bivši Pockid) dočekuje veliki natpis na kojem piše: – Nažalost, Ruuky je morao podnijeti zahtjev za otvaranje stečajnog postupka i trenutno radimo na budućnosti vaše banke.

Neobank Ruuky je insolventan

Takozvane neobanke su kreditne institucije koje su se specijalizirale za povezivanje mobilne aplikacije i pripadajuće novčane kartice. To je bio i Ruukyjev koncept kada je tvrtka osnovana prije tri godine. Osim njihove vlastite aplikacije, u ponudi je i debitna Mastercard kartica. Glavna ciljna skupina tvrtke iz Hamburga je takozvana generacija Z, odnosno sadašnji ljudi od 13 do 25 godina. Prosječna dob korisnika Ruukyja je 16 godina. Banka svojim pristupom mobilnog koncepta privlači posebno mlade i upoznaje ih s financijskom neovisnošću.

Ukupno oko 250.000 klijenata ima račun kod Ruukyja. Time je banka jedna od manjih banaka u Njemačkoj. Za usporedbu: prema izvješću Statiste (Statista je online platforma specijalizirana za tržišne i potrošačke podatke, koja nudi statistike i izvješća, uvide u tržište, potrošače i tvrtke), Neobank N26 imao je više od 8 milijuna klijenata u jesen 2022. Međutim, ova banka je osnovana 2013. godine i stoga je na tržištu nekoliko godina dulje od Ruukyja. S druge strane, banke poput Consorsbank ili Barclays Bank Ireland imale su 2021. godine 1,5 odnosno 1,4 milijuna klijenata.

Protekle tri godine od osnutka banke Ruuky nisu bile lake za cijeli financijski svijet: skandal Wirecard, pandemoja koronavirusa i, na kraju, ali ne manje važno, inflacija opteretili su tržište. Izravan okidač za nelikvidnost sada je, također zbog ekonomske situacije, neuspješan novi krug financiranja. Veliki investitori dosad su vjerojatno bili Vorwerk Ventures i Cavalry.

Osnivač Jes Henning potvrdio je industrijskom portalu Finance Forward: – Nismo uspjeli dobiti novi kapital u trenutnom tržišnom okruženju. Unatoč svježem konceptu i procjeni tvrtke od 16 milijuna eura, treba prihvatiti da tržišni uvjeti za kapitalno intenzivna startup poduzeća promijenila. Neobank Ruuky trenutno traži kupca zbog insolventnosti.

Što to znači za klijente banke?

Otprilike 250.000 klijenata Neobank Ruuky trenutno ne moraju reagirati na nesolventnost. Tvrtka uvjerava da računi klijenata neće biti pogođeni i da će potpuni pristup računima ostati. Uplate i prijenosi također se mogu nastaviti provoditi u skladu s tim. Međutim, nije moguće otvoriti novi račun kod Neobank Ruuky tijekom stečaja.

Ruuky je planirao započeti u susjednoj Austriji u studenom 2022. Stečaj je morao biti podnijet 4. siječnja 2023. I dok se svakodnevno poslovanje nastavlja, sada je prvenstveno pogođeno 20-ak zaposlenika tvrtke. Ako se ne nađe kupac, postoji opasnost od likvidacije. To bi također rezultiralo zatvaranjem prethodnih računa.

Fenix-magazin/MD

Podijeli objavu