Naslovnica POLITIKA Cisterna goriva košta 110 tisuća KM, a trgovac zaradi samo 500 KM:...

Cisterna goriva košta 110 tisuća KM, a trgovac zaradi samo 500 KM: Jedinu korist od visokih cijena ima država!

Podijeli objavu

Nakon neugodnog iskustva građana Slovenije, koji su se u nedjelju suočili s nestašicama goriva širom države, postavlja se logično pitanje – može li se identičan scenarij dogoditi i u BiH.

S obzirom na izostanak bilo kakve reakcije, vlasti nameću i još logičniji odgovor – da, kaotično stanje na tržištu i pasivnost entiteta i države mogli bi nas ostaviti bez nafte i benzina.”

-Kod nas može biti svašta, još i gore, jer nemamo ništa – ni rafineriju, ni rezerve, pa će se ono što ostane u okruženju plasirati u BiH.

Naši trgovci trenutno trebaju osigurati 110.000 KM za jednu cisternu goriva da bi zaradili 500 KM”, kazao je Milenko Bošković, predsjednik Udruge prometnika naftnih derivata FBiH za Avaz.

Vlasti se uporno ne žele odreći viška prihoda iz cijena goriva čiji „plafon“ nitko ne želi ni prognozirati, a pod kojim grcaju građani. S litra goriva koji košta oko 3,50 KM država ubire pola marke PDV-a, a cijena je opterećena i akcizama za koje vlast koristi sve mehanizme kako bi izbjegla njihovo privremeno ukidanje.

-Raspustit će Parlament, a da to ne urade. Ne znam do kada. Ima u Dalmaciji izreka: „Taman sam magarca naučio da ne jede, on mi krep’o.“ Dakle, „krepat će“ ovi koji pune proračun ili će otići vani – istaknuo je Bošković.

Zalihe goriva u naftnim terminalima u Živinicama su kap vode u moru, potvrdio je Hermedin Zornić, predsjednik Uprave Terminala FBiH.

-Barel nafte je 2012. godine bio puno skuplji u odnosu na sadašnjih 120 dolara, a litar dizela za krajnjeg korisnika u FBiH bio je 2,45 KM. Što je ovo sad, je li prenapuhano, da li zakon o slobodnom formiranju cijena daje nekom za pravo da pravi marže od 300 posto? Mi nemamo zaliha ni blizu onih koje su nam potrebne i koje su nam zadate Direktivom Vijeća EU, ali nije da nemamo ništa. Mogli bismo odgovoriti mjesec-dva, ali što dalje, to je problem – upozorio je Zornić.

Podijeli objavu