Naslovnica GOSPODARSTVO Tržište osiguranja pod ‘ženskom palicom’: Maja Sušac, izvršna direktorica Croatia osiguranja

  Tržište osiguranja pod ‘ženskom palicom’: Maja Sušac, izvršna direktorica Croatia osiguranja

  Podijeli objavu

  U organizacijama, posebno na višim upravljačkim strukturama, još uvijek svjedočimo dominaciji muškaraca i značajnoj podzastupljenosti žena. Ipak, udjel žena u upravljačkim strukturama, kako u svijetu, tako i na bh. sceni, raste sporo, ali sigurno.

  Istraživanja kažu da su žene, u usporedbi s muškim kolegama, pokazale veću fleksibilnost i otvorenost prema različitim izazovima zahvaljujući svojem psihološkom profilu i raznim ulogama koje imaju u poslovnome i privatnom životu.

  O ravnopravnosti spolova u biznisu, liderskim kompetencijama budućnosti, poslovnim izazovima, razgovarali smo sa menadžericama na top pozicijama osiguravajućih društava u BiH.

  Prva sugovornica Akta.ba portala je Mostarka Maja Sušac, izvršna direktorica u Croatia osiguranju d.d. Mostar s iskustvom u financijskom sektoru dugom 20 godina.

  Na koji način doprinosite ravnopravnosti žena u poslovnom svijetu, ali i generalno?

  – Moj doprinos ogleda se u činjenici da dajem prostor i priliku svima (ne samo ženama zato jer su žene), ovisno o njihovim kompetencijama i afinitetima a da kroz radne zadatke i projekte daju najbolje od sebe.

  Podrazumijeva se da su na taj način žene ravnopravno uključene u sve radne aktivnosti kao i one izvan profesionalnog okruženja, npr. kroz neformalna druženja.

  Izuzetno mi je važna mentorska uloga koju sam dobila kroz “Žensku Mentorsku Mrežu” i nadam se da ću uspjeti svojim iskustvom pomoći mladim poslovnim ženama da lakše ostvare svoje ambicije i zauzmu svoje mjesto u poslovnom svijetu.

  Koliko osiguravajuće društvo na čijem ste čelu ulaže u razvoj profesionalnih kompetencija zaposlenih, da li se gleda na rodni status?

  – Moja kompanija Croatia Osiguranje d.d koja postoji preko 130 godina – tradicionalno njeguje izvrsnost i ne poznaje i priznaje bilo kakve podjele. Naša stoljetna tradicija i prisustvo na ovim tržištima daje nam dobar temelj za profesionalni razvoj bez obzira na rodni status.

  Navedite tri svoje osobine zbog kojih ste uspješne na liderskoj menadžerskoj poziciji koju obavljate?

  – Uvijek je nezahvalno govoriti o sebi. Vjerodostojnost i dosljednost je nešto čemu težim. Kredibilitet je također osobina koju njegujem i razvijam. Bitno je čvrsto vjerovati u svoja načela i ostati na zemlji. Koliko mi ovo uspijeva vjerojatno bi vam više rekli moji suradnici.

  Koje su promjene nastale ulaskom (vas) žene u menadžment osiguravajućeg sektora?

  – Profesionalno mi je dolazak u osiguravajući sektor bio izazov i nakon iskustva rada u banci, upoznala sam i ovu, osigurateljnu dimenziju financijskog sektora. Dobila sam priliku da upoznam sjajne i izuzetno profesionalne žene u Društvu u kojem radim, ali i one iz managementa drugih osiguravajućih društava. Neophodno je da se svi zajedno borimo za poštivanje načela osigurateljne struke i jačanje povjerenja u osiguravajuća društva.

  Biti žena u konkurentnom tržištu osiguranja – je li prednost ili mana? Vaše iskustvo i savjet?

  – Ni prednost ni mana. To je normalna prilika, koju treba dobiti svatko bez obzira na rodnu pripadnost, da svojim kompetencijama radi i ostvaruje zadane planove i ispuni očekivanja poslodavca. Moj savjet je što više ulagati u sebe, ići naprijed i odbrati posao koji vam „leži“. Pri tom je važno naći balans, paziti na sebe i svoje zdravlje, i koliko god je to i meni nekada teško ne uzimati stvari u poslu osobno i k srcu.

  Kada govorimo o zastupljenosti žena u kompanijama, u realnom sektoru, upravljačkim pozicijama i liderskim pozicijama, statistika kaže da nije zadovoljavajuća. Može li bolje?

  – Uvijek može bolje. Nadam se da povećanje zastupljenosti žena neće biti zbog same zastupljenosti i popravljanja statistike „gender balance-a“ nego da će napraviti mjesto za žene koje zaista žele raditi, koje svojim kompetencijama donose dodatnu vrijednost za kompaniju i koji će u konačnici naš svijet učiniti boljim mjestom.

  Koji su rodni stereotipi koji vas najviše nerviraju?

  – U posljednje vrijeme u BiH su prisutni pozitivni trendovi kod obrazovanja žena pa su žene u statistici obrazovanije i brojnije od muškaraca. Nadam se da će ovi trendovi slijediti i trendove vremena zapošljavanja za žensku populaciju.

  Biti ženom ne treba vas činiti superiornijom niti inferiornijom. Mislim da je mjesto svake žene ono koje žena odabere, a ne ono koje joj je spolom predodređeno ili se podrazumijeva.

  Rodna ravnopravnost općenito smanjuje nezadovoljstvo, kako u obitelji tako i u društvu. Nezadovoljne i obespravljene žene nerado prihvaćaju nametnute uloge ili se troše previše boreći se za pozicije koje im po rodnom statusu „nisu baš predodređene“. U današnjem vremenu velika većina stereotipa je zapravo svojevrstan uteg u komunikaciji i djelovanju naročito u kombinaciji sa dvostrukim mjerilima.

  Postoji li danas dominantno ženska profesija koju vode muškarci i obrnuto?

  – Granice se pomiču i gube tako se i topi dominacija iz tradicijskih okruženja i sustava.

  Za kraj, koja su vaša očekivanja i prognoze događanja na tržištu osiguranja u BiH?

  – Tržište osiguranja u ovoj godini bilježi oporavak volumena premije nakon izazovni godina i onoga što je cjelokupnom gospodarstvu pa tako i ovom sektoru donijela pandemija korona virusa.

  Sektor osiguranja je u prethodnom periodu pokazao snagu u vidu kapitalne stabilnosti i sposobnosti redovne i uredne isplate šteta osiguranicima. Ono čemu se nadam je iskorak u regulativi kako bismo se približili tržištu EU.

  Svjedoci smo novih izazova koji se događaju u svijetu i unatoč tome vjerujem da će u narednoj godini tržište osiguranja u BiH bilježiti premijski rast, dok će kao i prethodnih 138 godina Croatia osiguranje biti siguran oslonac našim klijentima u ovim turbulentnim vremenima.

  Croatia osiguranje kao jedan od regionalnih lidera u svijetu osiguranja je dokazalo svoju snagu i uredno izvršavalo sve obveze prema osiguranicima te jačao svoju tržišnu poziciju kako u Bosni i Hercegovini tako i u ostalim zemljama u kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija).

  S. Bijedić / Akta.ba

  Podijeli objavu