Naslovnica POLJOPRIVREDA Odbor usvojio Strategiju ruralnog razvitka HNŽ 2021. – 2027.

Odbor usvojio Strategiju ruralnog razvitka HNŽ 2021. – 2027.

Podijeli objavu

Pod predsjedanjem dr.sc. Damira Jerkovića u Međugorju je održana 4. radna sjednica Odbora za ruralni razvitak HNŽ. Na sjednici je jednoglasno usvojena Strategija ruralnog razvitka HNŽ 2021.-2027.g. koja predstavlja jedan od najznačajnijih strateških dokumenata Županije.

Uz članove odbora, sjednici su nazočili: ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ Donko Jović, ministar gospodarstva Željko Laketić, predstavnik UNPD-a Nasir Nalić te predsjednik Općinskog vijeća Općine Čitluk Predrag Smoljan.

U pozdravnom obraćanju, ministar Jović je istakao važnost Strategije ruralnog razvitka za Hercegovačko-neretvansku županiju, te nužnost sudjelovanja svih lokalnih zajednica, gradova i općina u implementaciji iste.

Nasir Nalić, predstavnik UNDP, je u svom govoru naznačio kako je Hercegovačko-neretvanska županija prva koja radi na Strategiji ruralnog razvoja, te kako će UNDP rado nastaviti sa suradnjom i pomoći pri implementaciji Strategije.

Koordinator Jerković je zahvalio ministru Joviću, konzultantskom timu, članovima Odbora, te UNPD-u kao partneru na suradnji i potpori tijekom procesa izrade Strategije. predstavio proces izrade te strateške ciljeve koji su identificirani iz strateških fokusa, a to su: poticati konkurentnost poljoprivrede, osigurati održivo upravljanje prirodnim resursima i klimatskim promjenama, postići uravnotežen teritorijalni razvoj ruralnih područja, uključujući stvaranje i očuvanje radnih mjesta.

Strategiju ruralnog razvitka, kao i akcijski plan, te indikativni financijski okvir članovima Odbora predstavili su prof. dr. sc. Marko Ivanković, prof. dr. sc. Elma Temim, prof. dr. sc. Svjetlana Stanić-Koštroman, konzultantski tim, a u raspravi su sudjelovali članovi Odbora.

Nakon usvajanja na sjednici Odbora ruralnog razvitka, kojeg čine predstavnici svih gradova i općina, poljoprivrednih udruga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Strategija se upućuje na Vladu, te potom u skupštinsku proceduru.

MPVS HNŽ

Podijeli objavu