Naslovnica GOSPODARSTVO Bakir šuti: Korisnici Elektroprivrede BiH plaćat će 120% skuplju struju?

  Bakir šuti: Korisnici Elektroprivrede BiH plaćat će 120% skuplju struju?

  Podijeli objavu

  „Elektroprivreda BiH“ najavila je drastično povećanje cijene električne energije od 70 do 120 posto.

  Ukoliko prijedlog „Elektroprivrede BiH“ bude prihvaćen, tisuće građana u FBiH će ostati bez posla, a slijedi i još jedno drastično poskupljenje životnih namirnica.

  Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za „Avaz“ je rekao kako je u FBiH tržište električne energije liberalizirano, i to prema postojećem zakonu.

  – Shvaćam „Elektroprivredu BiH“, koja ima zakonsku obavezu prilagoditi se tržištu. Cijene električne energije trenutno jezivo rastu i to je njihovo obrazloženje. Oni imaju korekcijske faktore, ali oni su nedovoljni. Pazite, kad netko dođe s ovakvim prijedlogom, to automatski znači zatvaranje tvrtke. Svako poskupljenje koje je više od jednoznamenkastog je problem, sve preko toga je uistinu neprihvatljivo – naglasio je Smailbegović.

  Dodao je da je u ovom slučaju potrebna podrška Vlade Federacije BiH.

  – Vlada FBiH je ta koja ima zakonsku mogućnost reagirati u ovom slučaju. Zakon im je omogućio vršenje intervencije. Vlada FBiH je većinski vlasnik „Elektroprivrede BiH“ i ima mogućnost utjecati i pomoći. Analizirali smo i tržište, pogledali smo što rade države u regiji, pa i u RS. Studiozno smo pristupili ovom problemu. Sad slijedi sastanak s Vladom FBiH – pojasnio je Smailbegović.

  Najavljen sastanak

  Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić za „Avaz“ je rekao kako će se početkom sljedećeg tjedna u sjedištu Vlade Federacije BiH okupiti svi akteri ovog procesa.

  – Za utorak, 5. listopada, dogovoren je zajednički sastanak predstavnika Udruge poslodavaca FBiH i „Elektroprivrede BiH“ s federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Okupit ćemo se na jednom mjestu kako bismo razgovarali i pokušali naći rješenje za ovu situaciju – poručio je Džindić.

  Bektić: Pad životnog standarda

  Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić kazao nam je da će doći do pada životnog standarda, odnosno porasta potrošačkih cijena.

  – To će se ogledati na status i standard građana. Cijene u maloprodaji robe široke potrošnje su gotovo svakodnevno u porastu. Ako poskupi električna energija i drugi energenti poput nafte, samim tim će doći do pada životnog standarda. Potrebno je da se Vlada FBiH uključi da podigne cijenu rada kako bi porasla potrošnja – zaključio je Bektić, piše Avaz.

  Podijeli objavu