Naslovnica KULTURA Muzej Žitomislić i HKD Napredak u zajedničkoj misiji – Izložba stećaka u...

Muzej Žitomislić i HKD Napredak u zajedničkoj misiji – Izložba stećaka u prelijepom ambijentu manastira

Podijeli objavu

Fondacija Muzej Žitomislić i ovoga petka nastavlja s nizom kulturnih događaja kroz koje pokušava unaprijediti suradnju, suživot i dobre odnose, ali i upoznati građane s kulturnom baštinom Hercegovine.

Fondacija Muzej Žitomislić i HKD Napredak podružnica Mostar organiziraju izložbu Stećaka koja će biti otvorena u petak 27. kolovoza u 19 sati u Muzeju Žitomislić u kompleksu Manastira Žitomislić – piše Topportal.info.

Stećci, ili Kameni spavači kako ih je nazvao pjesnik Mak Dizdar, srednjovjekovni su nadgrobni spomenici koji predstavljaju zajedničku kulturnu baštinu BiH i jednu od najvećih misterija ovih prostora. Podizani su između 12. i 16. stoljeća na teritoriju BiH, Hrvatske i dijelova Crne Gore i Srbije. U Bosni i Hercegovini prema dostupnim podacima ima oko 60.000 stećaka, u Hrvatskoj oko 4.450, u Crnoj Gori oko 3.050, a u Srbiji oko 2.270

Iz Fodacije Žitomislić napominju kako su BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija 2009. godine nominirale stećke kao zajedničko naslijeđe za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Odbor UNESCO-a je prihvatio 15.7. 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine. Na popisu nazvanom Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici, nalazi se 30 nekropola, od kojih su 22 u BiH, po tri na području Srbije i Crne Gore te dvije u Hrvatskoj.

Direktor Fondacije Dejan Dilberović napominje kako je ova izložba važna iz više razloga, a prvenstveno da bi se mladi upoznali s poviješću ovih područja, kulturnom i duhovnom baštinom naroda koji žive na ovim područijima već stoljećima.

Podijeli objavu