Naslovnica CRKVA Nadbiskup Hoser zaslužuje trajan spomen u Međugorju

Nadbiskup Hoser zaslužuje trajan spomen u Međugorju

Podijeli objavu

Župa svetog Jakova u četvrtak 26. kolovoza misom zadušnicom oprostit će se od nadbiskupa Henryka Hosera, nedavno preminulog Papina apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje. Misu će s početkom u 19 sati predvoditi apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Luigi Pezzuto.

“Dragi župljani, dođite u što većem broju na ovu svetu misu kako bismo zahvalili Bogu za nadbiskupa Hosera, koji je mnogo učinio za našu župu”, pozivaju iz međugorskog župnog ureda.

Mons. Henryk Hoser preminuo je u Varšavi 13. kolovoza, u 79. godini života, od posljedica zaraze koronavirusom. Pokopan je u petak 20. kolovoza, nakon sprovodne mise koja je služena u katedrali Varšavsko-praške biskupije, u kojoj je mons. Hoser do umirovljenja bio biskup. Misu je predvodio nadbiskup varšavski i metropolit Kazimierz Nycz, dok je propovijed održao nadbiskup Tadeusz Wojda, metropolit gdanjski.

Wojda je spomenuo kako je Hosera prigodom posjeta u bolnici nastojao “ohrabriti rekavši da ga čekaju u Međugorju, da tamo ima još puno posla i da se mole za njegovo zdravlje…”. “To sam mu ponovio telefonom početkom kolovoza iz Međugorja”, rekao je nadbiskup Wojda u propovijedi. Na posljednjem ispraćaju i misi sudjelovali su i vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te fra Perica Ostojić, Hoserov osobni tajnik u Međugorju.

Pismo s izrazima sućuti uputio je i papa Frane. Zahvalio je nadbiskupu Hoseru za sve što je činio za Crkvu.

Napisao je da je njegovo biskupsko geslo “Bog je veći” pratilo nadbiskupa Hosera čitavog njegova života i određivalo način mišljenja, vrednovanja, odlučivanja, rasuđivanja i utvrđivanja smjerova pastoralnog djelovanja.

Papa je istaknuo da je mons. Hoser predano obnašao sve službe koje su mu povjerene. Bio je liječnik, svećenik u zajednici palotinaca, misionar, animator pastorala obitelji i zdravstvenih djelatnika, poglavar u Ruandi u kojoj je bjesnio krvavi međuplemenski rat, i gdje su se također događala Gospina ukazanja koja su od Crkve priznata kao autentična. Nakon što je obnašao službu tajnika Kongregacije za evangelizaciju naroda, postao je biskup varšavsko-praški i konačno Papin vizitator u Međugorju.

Sveti Otac sa zahvalnošću gleda na cjelokupno služenje mons. Hosera. “Providnost mu je povjerila poslanje u Crkvi i svaka prethodna etapa pripremala ga je za sljedeću. Bog ga je ispunio. Milosrdnom Bogu povjeravam plodove njegova života i pastirskog angažmana, moleći da ga primi u svoju slavu”, poručio je papa Frane.

Našoj javnosti mons. Henryk Hoser svakako je najzanimljiviji po svojoj zadnjoj službi u Međugorju. Sam je govorio kako je “poslanje apostolskog vizitatora strogo pastoralno. Njegova je uloga da bdije nad time da hodočasnici budu dobro prihvaćeni te da odgovori na njihove duhovne potrebe. Što se navodnih ukazanja tiče, Sveta Stolica dat će svoje mišljenje kad za to dođe vrijeme.”

Na portalu radiopostaje Mir Međugorje navodi se kako je, “iako je kratko bio s nama, nadbiskup Hoser puno toga učinio za Međugorje, koje je prepoznao kao duhovna pluća Europe i kao mjesto gdje se živi i promiče nova evangelizacija, ističući poziv Kraljice Mira, da preko sakramenata dođemo do njenog Sina”.

Međugorsku župu, sve župljane i hodočasnike mons. Hoser odmah je prihvatio kao svoje, a koliko je volio ovu župu, može se vidjeti iz njegove homilije koju je održao na proslavi zaštitnika župe sv. Jakova apostola, 25. srpnja 2020., predvodeći misno slavlje i sakrament svete potvrde, kad se izrazio riječima “Mi Međugorčani”, uključujući i sebe tu. Sam je to objasnio kako se “dobro osjeća u svojemu poslanju i nailazi na mnogo dobre volje kod ljudi s kojima radi i koje susreće”.

Jedan od onih s kojima je najbliže surađivao je i međugorski župnik fra Marinko Šakota. “Pozorno je promatrao pastoralna događanja u Međugorju i s velikim zanimanjem proučavao postojeći fenomen. Nasuprot nekima koji su tražili i naglašavali samo negativne pojave, kao prijatelj istine nadbiskup Hoser je umio vidjeti pozitivne stvari, pune ispovjedaonice, kristocentričnost međugorske duhovnosti, tolike hodočasnike koji traže Boga, brigu i skrb nas franjevaca oko duhovne izgradnje hodočasnika kao i trud župljana župe Međugorja oko primanja hodočasnika u svoje domove”, kazao je fra Marinko o mons. Hoseru.

Kao jedna od najznačajnih stvari koja se dogodila tijekom Hoserova mandata je odluka pape Frane da se mogu organizirati službena hodočašća u Međugorje, zahvaljući kojoj je apostolski vizitator pozivao na Mladifest brojne kardinale i biskupe iz cijelog svijeta da se i sami uvjere u međugorske plodove. To je župu diglo na još jednu, veću razinu i zbog svega što je učinio nadbiskup Hoser je zaslužio da mu se u Međugorju podigne trajan spomen.

Piše: Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija / Radiopostaja Mir Međugorje

Podijeli objavu