Naslovnica GOSPODARSTVO Dalmacija u narančastom: Makarska otkazala koncerte!

  Dalmacija u narančastom: Makarska otkazala koncerte!

  Podijeli objavu

  ECDC (Agencija EU-a za prevenciju i kontrolu bolesti) je izbacio hrvatske primorske županije sa zelene liste!

  To se odnosi na i na dalmatinske županije: Dubrovačko neretvansku, Splitsko – dalmatinsku, Šibensko – kninsku i Zadarsku. Također, s liste su ispale i Istarska i Primorsko – goranska županija – piše Slobodna Dalmacija.

  Podsjetimo, boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.

  Najveći problem za Hrvatsku će biti ako nas ‘obilježe’ crvenom bojom. Onda će nam ova sezona biti definitivno ugrožena.

  Stručnjaci kažu da je to najvažnija karta za COVID-19 infekcije u Europskoj uniji. Naime, zemlje članice EU-a određuju mjere i način ulaska u neke države upravo prema karti ECDC-a.

  Na karti je većina Europe u najpoželjnijoj boji – zelenoj. U narančastom je naša obala, ali i dijelovi Grčke, pojedini krajevi Nizozemske, dio Švedske, Irska i sam jug Francuske.
  U crvenom su Španjolska, Portugal, maleni dio Grčke, dio Danske, ali i dio Nizozemske, kao i Luksemburg.

  Dijelovi Španjolske, kao i dio Nizozemske, su u tamnocrvenoj boji koja simbolizira najgoru epidemiološku situaciju.

  Iako karta ECDC-a ne znači automatsko uvođenje mjera “narančastim i crvenim zemljama”, mnoge ga države ipak gledaju kao indikator epidemiološke situacije u nekoj zemlji na temelju kojeg bi mogle svojim građanima uvesti određena ograničenja prilikom putovanja u države koje nisu na zelenoj listi.

  No, povici brojnih zemalja da se promijeni ovakav covid-narativ sve su glasniji, iako je ECDC zasad i dalje neumoljiv.

  Među prvima su o tome počeli govoriti Nijemci i Austrijanci kad su, nakon godinu i pol dana inzistiranja na strogim mjerama, najednom došli do spoznaje kako bi covid-kriza od akutnog izazova mogla postati “pojedinačni medicinski problem”, posebno u okolnostima u kojima je gotovo polovica europskog odraslog stanovništva ipak cijepljena pa bi se odluke o putovanjima i turističkoj sezoni ove godine ipak trebale donositi na temelju nekih drugih kriterija.

  Slično razmišljaju i u domaćem turističkom sektoru, a direktor udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba napominje kako su slična promišljanja sve glasnija na razini Unije, kao i strukovnih udruženja.

  Ova karta prikazuje samo 14-dnevnu stopu incidencije na 100 tisuća stanovnika.

  Makarska otkazala koncerte

  S ciljem osiguravanja svih uvjeta za uspješniju i dulju turističku sezonu te sigurnog boravka svih turista u Makarskoj, Grad Makarska je poštujući epidemiološke mjere koje su na snazi donio odluku o odgodi dijela događanja u sklopu ovogodišnjeg Makarskog kulturnog ljeta čije je održavanje planirano na Kačićevu trgu u razdoblju od 15. srpnja do 30. srpnja.

  Odluka je donesena temeljem odluke nacionalnog stožera o zabrani održavanja svih javnih događaja i okupljanja na kojima je nazočno više od 100 ljudi, osim ako se ne radi isključivo o osobama s digitalnom EU potvrdom. Budući da se najavljeni koncerti na Kačićevu trgu ne mogu održati u kontroliranim uvjetima, isti se odgađaju temeljem navedene odluke a uz preporuke Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Stožera civilne zaštite Grada Makarske. O novom terminu događanja javnost će biti pravovremeno obaviještena, a sva druga događanja u sklopu ovogodišnjeg Makarskog kulturnog ljeta koja se odvijaju u Ljetnom kinu, Franjevačkom samostanu i Gradskoj galeriji Antun Gojak održat će se prema planiranom rasporedu.

  Ovim povodom javnosti se obratio i gradonačelnik Zoran Paunović.

  – Dragi sugrađani, ugostitelji i poduzetnici, upravo ulazimo u samo srce turističke sezone, do sada relativno uspješne ali i dalje neizvjesne. Poduzeli smo sve moguće mjere kako bi svima koji se bave turističkom djelatnošću, kao i gostima osigurali siguran boravak u našem gradu. Ovim putem apeliramo upravo na vas turističke djelatnike, ugostitelje i poduzetnike da se pridržavate propisanih mjera distance, nošenja maske te pravila ulaska i boravka u vašim objektima, kako ova turistička sezona ne bi završila naprasno kao i prethodna. Vjerujem da nam je svima u interesu da surađujemo i poštujemo propisane mjere i pravila da sezona bude što duža i uspješnija, naglasio je gradonačelnik – objavljeno je na web stranici Grada Makarske.

  Podijeli objavu