Naslovnica GOSPODARSTVO Potrošačka košarica u kolovozu iznosila 2.370,81 KM

  Potrošačka košarica u kolovozu iznosila 2.370,81 KM

  Podijeli objavu

  Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za kolovoz ove godine iznosi 2.370,81 KM i za 372,20 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

  – Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za lipanj ove godine iznosila je 911 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 27 KM je niža od prosječne plaće isplaćene u svibnju 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 38,42 posto – priopćeno je iz SSSBiH, prenosi Faktor.

  Navode kako je prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

  Potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana (35,4 posto), stanovanje i komunalne usluge (13,1 posto), higijena i održavanje zdravlja (4,8 posto), obrazovanje i kultura (21,9 posto), odjeća i obuća (12,7 posto), prijevoz (5,8 posto), održavanje domaćinstva (6,3 posto).

  U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 85 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je SSSBiH.

  Vecernji.ba

  Podijeli objavu