Naslovnica KULTURA FOTO: HKUD sv. Marko Vionica na „Večeri Hercegovine u Posavini“

FOTO: HKUD sv. Marko Vionica na „Večeri Hercegovine u Posavini“

Podijeli objavu

Večer Hercegovine u Posavini održala se sinoć u Svečanoj dvorani “Golden Palast” u Orašju.

Tradicionalni susret, koji se organizira na jesen u Posavini, a u proljeće u Hercegovini, uvijek naglašava neraskidivu povezanost svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Brojne uzvanike iz političkog, gospodarskog, kulturnog i društvenog života, predstavnike katoličke crkve, braniteljskih udruga, prigodnim riječima pozdravili su dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije i Đuro Topić predsjednik Vlade Županije Posavske.

Veliki broj dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH predvodio dr. Dragan Čović, dok je na svečanoj večeri nazočilo i izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, koje je predvodio predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Brotnjo, ali i našu Hercegovinu, sinoć su u Orašju dostojno predstavljali članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva sv. Marko iz Vionice. Tu su bili i načelnik Općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan.

Ovo društvo svojim nastupima se trudi publiku upoznati s načinom života svojih predaka, a sve u cilju očuvanja i otimanju od zaborava običaja Hrvata Brotnja i Hercegovine.

Uz unikatnu narodnu nošnju, pjesme i plesove svakim nastupom vrate duh prošloga vremena, pa je tako sinoć bilo i u Orašju gdje su dobili brojne ovacije nakon svoga nastupa.

No članovi HKUD-a sv. Marko Vionica ne miruju, sljedeći vikend su u Osječko-baranjskoj županije gdje će nastupiti na manifestaciji „Belišćanske zlatne jeseni“ u Belišću. Po povratku iz Slavonije ponovno nema odmora, jer slijede pripreme za 64. Dane berbe grožđa – Brotnjo 2019.

Brotnjo.info

Podijeli objavu