Naslovnica GOSPODARSTVO Na plantažama vinarije Čitluk počela selektivna berba vinskih sorti grožđa

  Na plantažama vinarije Čitluk počela selektivna berba vinskih sorti grožđa

  Podijeli objavu

  Područje Brotnja  poznato po proizvodnja autohtonih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine  i istoimenih vrhunskih vina koja stoljećima uspješno pronose dično ime Brotnja diljem svijeta.

  Trenutačno u čitlučkoj općini ima oko 1.200 ha plantažnih vinograda, od čega oko 1.000 ha u privatnom, te od 250 ha plantažnih vinograda u vlasništvu Vinarije Čitluk.

  U tom najvećem vinogorju u Bosni i Hercegovini svake se godine u prosjeku  proizvede se 1.100 do 1.300 vagona autohtonih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine,  koje se  po najsuvremenijim tehnološkim procesima u Vinariji Čitluk i  40-ak mini vinarija preradi u istoimena vina vrhunske kvalitete.

  Vrijedni broćanski vinogradari i vinari gotovo su do savršenstva su ovladali tehnologijom proizvodnje grožđa i vina, a tu tradiciju stoljećima čuvaju i uspješno prenose na mlađe naraštaje. Slobodno se može reći da u Brotnju gotovo i ne postoji obitelj koja se ne bavi proizvodnjom grožđa i vina. Vinogradarstvo i vinarstvo u broćanskom kraju naprosto je postalo način razmišljanja i života svih ljudi.

  doc. dr. sc. Tihomir Prusina, glavni enolog Vinarije Čitluk

  Počela selektivna berba ranijih vinskih sorti grožđa

  Budući da je prije dva dana na plantažnom vinogradu Vinarije Čiltuk u Krućevićima počela selektivna berba nešto ranijih vinskih sorti grožđa, jučer smo doc. dr. sc. Tihomira Prusinu, glavni enolog Vinarije Čitluk, zamolili da nam nešto više kaže o ovogodišnjoj vinogradarskoj godinu, urodu i kvaliteti  grožđa te očekivanoj kvaliteti broćanskih  vina:

  – Ovogodišnja vinogradarska godina bila je jako teška i jako zahtjevna.  Naime, u svibnju kad loza cvate, kad se zameću bobice, pala je iznadprosječna količina oborina koja je uzrokovala pojedine bolesti u vinogradima, u prvom redu peronospore.  Međutim, nije samo peronospora, jer se u vinogradima, posebice kod mladih proizvođača, dogodila i palež cvijeta, zapravo sušenje cvijeta, što je uzrokovalo da na pojedinim trsovima nema ni bobice grožđa. Kad govorimo o peronospori ili plamenjači, treba reći da iako ona napada, ostaje nekoliko bobica na grozdu, a ostali dio se osuši.  Kad je riječ o paleži ili sušenju  cvata vinove loze, tada nemate ni jedne jedine bobice na trsu. U Hercegovini imate vinograda u kojima se ne može ubrati ni ceker grožđa. Hvala Bodu vinogradari su se potrudili, malo su češće zaštićivali vinovu lozu, baš kao i Vinarija Čitluk i drugi ozbiljni proizvođači grožđa. Potrudili su se i na vrijeme su zaštićivali vinovu lozu i uspjeh sigurno neće izostati – rekao je enolog Prusina , te o urodu grožđa dodao.

  Kvaliteta grožđa iznadprosječna, a urod malo ispod prosjeka

  – Što se tiče količine grožđa, ja bih ovogodišnju berbu usporedio s prošlogodišnjom u kojoj je urod bio enormno visok. Naime, 2017. godine zbog pozebe bio je vrlo mali urod, a prošle godine urod je bio izuzetno visok. Lani su dobri proizvođači  obavljali i „zelenu berbu“ grožđa da bi smanjili urod grožđa po trsu i tako dobili  kvalitetno grožđe za vrhunska vina… Mogu reći da je 2018. vinogradarska  godina bila godina kvantitete, tj. količine. Ovogodišnja godina zasigurno će biti godina kvalitete  jer je urod prosječan i ili malo ispod prosjeka što nas veseli (naravno kod onih vinogradara koji su lozu na vrijeme zaštitili).  To znači : manji urod jednako je bolja kvaliteta grožđa – kaže enolog Prusina.

  – Prije dva dana Vinarija Čitluk je započela sa selektivnom berbom jer svaka sorta grožđa dozrijeva u različito vrijeme. Vranac u dolini Neretve dozrijeva 15 dana, a nekada i ranije , u odnosu na blatinu i žilavku na području Brotnja. Selektivna berba se vrši i kada se pojavi trulež grožđa, koje, Bogu hvala ove godine nema jer je ljeto bilo jako sunčano i toplo. Nas raduje manji urod grožđa jer je to uvertira za bolje vino – rekao je T. Prusina.

  – Za Vinariju Čitluk i Broćansko vinogorje  rekao bih da se očekuje jedna iznadprosječna kvaliteta grožđa, a da će kvantiteta biti nešto niža od prosjeka.  Tko je na vrijeme zaštitio vinovu lozu može se nadati da će imati jako dobra vina –  kaže doc. dr. sc Tihomir Prusina, prvi doktor enologije u Hercegovini, te posebice ističe :

  – Brotnjaci nisu samo dobri vinogradari, već su u posljednjih 25 do 30 godina postali i jako, jako dobri vinari jer prate moderne tehnike i tehnologije  proizvodnje vina, odnosno idu u korak s vinarima u Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama u proizvodnji vrhunskih vina. Suvremena tehnika i tehnologija nam je sigurno na razini najvećih svjetskih vinarskih i vinogradarskih zemalja – tvrdi Prusina i naglašava kako urodom i kvalitetom grožđa zadovoljan.

  Grožđe će brati i dva moderna vučna berača

  Prema njegovim  riječima osim Vinarijinih djelatnika u ovogodišnju berbu uključena će biti dva najsuvremenija vučna berača grožđa koji zamjenjuju po 50-ak berača, a koji mogu raditi i noću jer imaju senzore. Jedino, kaže, da se bijelo grožđe za Kameno i ostala  vrhunska vina mora brati isključivo ručno jer je to jedan od preduvjeta da vino bude još kvalitetnije.

  Što se tiče otkupa, Prusina kaže da će Vinarija Čitluk kao i do sada prije obrati vlastito grožđe, a potom će otkupljivati tržišne viškove grožđa vinogradara te naglasio kako će se od broćanskih vinogradara otkupiti svaki kilogram grožđa.

  Tekst i foto: Mile PAVLOVIĆ


   

  Podijeli objavu