Naslovnica POLITIKA Planirano saniranje čak 56 prometnica u HNŽ-u

Planirano saniranje čak 56 prometnica u HNŽ-u

Marko Karačić / Večernji List

Podijeli objavu

Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a ove godine će u održavanje cestovne infrastrukture i druge projekte vezane uz cestogradnju potrošiti nešto više od 10 milijuna maraka, piše Večernji list BiH. 

Ukupna sredstva koja se izdvajaju za održavanje i izgradnju cesta su nedovoljna te je nužno da Vlada Federacije BiH razmotri i promijeni odluku o utvrđivanju kriterija i načinu raspodjele prihoda od neizravnih poreza koji se uplaćuju preko jedinstvenog računa između korisnika Federacije BiH jer je očito da se ovakvim izdvajanjem postojeća cestovna infrastruktura ne može kvalitetno održavati, a ne može se ni unaprijediti i osuvremeniti, što zahtijeva povećani suvremeni promet.

Značajni projekti

– Najznačajniji projekti koji se realiziraju u 2018. godini su: sanacija regionalne ceste R-418, dionica: skretanje za branu-Ripci, u dužini L=830 m, sanacija reg. ceste R-425, dionica Tromeđa-granica ŽZH, sanacija reg. c. R-425, dionica Žitomislići – Čitluk te spojne ceste, sanacija reg. ceste, dionica Čapljina – Struge – Gabela, sanacija reg. ceste R-426 dionica Dračevo – Cerovica, sanacija regionalne ceste R-427, dionica Stolac – Brana, Izrada tehničke dokumentacije na R-425, Žitomislići – Hamzići, sanacija ceste Sovićka vrata – potok Zec, R-419, sanacija ceste Konjic – Borci, R-435, sanacija klizišta na R-436, Glavatičevo – Bjelimići,

Sanacija asfalta, Kostajnica – But. Polje, R-437, sanacija dijela ceste Potoci – Rujište – Ćesim, R-435a, i dr. Procijenjeni iznosi sredstava unutar radova pojačanog održavanja cesta su varijabilni i mogu se mijenjati tijekom provođenja ovog plana i programa s nerealiziranih pozicija, a u okviru ukupno planiranih sredstava za pojačano održavanje cesta u 2018. godini – navodi se u izvješću koje je usvojeno na Vladi HNŽ-a. Inače, HNŽ je jedna od regija i državi u kojoj se broji najviše poginulih u prometnim nesrećama. Jedan od razloga prometnih nesreća sa smrtnim ishodom je i loše stanje na prometnicama.

Planiranim projektima stanje bi trebalo biti značajno unaprijeđeno.

– Pojačano (investicijsko) održavanje regionalnih cesta podrazumijeva niz mjera i aktivnosti koje se obavljaju tijekom cijele godine, a imaju za cilj očuvanje i zaštitu trupa ceste i cestovnog pojasa, održavanje prohodnosti i tehničke ispravnosti ceste, očuvanju i poboljšanju sigurnosti prometa na cesti i cestovnom pojasu, poboljšanju kolnika ceste i cestovnog pojasa, itd. Pretkvalifikacija izvođača na poslovima pojačanog održavanja, po određenim dionicama odnosno utvrđenoj vrsti radova s iznosima za pojedine pozicije radova odnosi se na razdoblje od četiri godine, a ovim planom obuhvaćena je 2018. godina – navodi se u programu.

Cijena radova

Naglašeno je kako cijene radova koje se daju u nalogu i koje se fakturiraju moraju odgovarati cijenama koje su ugovorene s odabranim izvođačem za taj cestovni pravac. Ove radnje se smatraju tehničkom dokumentacijom. Osim ovih planova, na području HNŽ-a bi uskoro trebala biti otvorena gradilišta na koridoru Vc, ali i nekim prometnicama koje su u nadležnosti Federacije BiH.

Podijeli objavu