Naslovnica DRUŠTVO FOTO: Zora Marinčić otkrila spomenik stradalim braniteljima iz župe Krista Kralja

FOTO: Zora Marinčić otkrila spomenik stradalim braniteljima iz župe Krista Kralja

Podijeli objavu

Gospođa Zora Marinčić, rođena Primorac, svjedokinja stradanja župljana župe Krista Kralja u poraću i sestra dvojice braće koja su stradala, otkrila je jučer, uz nazočnost velikog broja vjernika, spomen obilježje stradalim braniteljima iz župe Krista Kralja – Čitluk.

U pratnji članica HKUD Brotnjo, gospođa Marinčić je skidanjem bijele plahte otkrila spomen obilježje na kojem je ispisano 186 imena i prezimena župljana stradalih u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu, nakon čega su kod spomen obilježja položili vijenac i zapalili svijeće: gospođa Marinčić, načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predstavnici nekoliko udruga s područja općine Čitluk.

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća kao simbola svjetla i vječnog života uz spomenik sa ispisanim imenima izražen je pijetet svim žrtvama, a na sve okupljene, nakon svečanog otkrivanja, fra Miro Šego zazvao je Božji blagoslov i izmolio blagoslovnu molitvu kod spomen obilježja.

Nakon blagoslova spomen obilježja u čitlučkom groblju Podadvor slavljena je koncelebrirana misa na kojoj su vjernici molili za svoje pokojne i prisjetili se svih stradalih s područja općine Čitluk.

O stradanju žitelja Hercegovine dugo se nije smjelo govoriti

Žitelji Hercegovine stradavali su u ratovima. Veliki broj hrvatskih domoljuba stradao je u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu i poraću, te Domovinskom ratu, no o stradavanju u vremenu poraća na različitim stratištima Križnog puta i brojnim drugom mjestima dugo se nije smjelo govorili. Uspomena na stradale čuvala se usmenom predajom uz mnogo opreza, a nakon što su se promijenila vremena došao je trenutak i da se vrijedne uspomene upišu na kamen kako bi tako ostao trajni spomen na stradale.

U župi Krista Kralja dugo je tinjala zamisao da se ubijenima, poginulima i nestalima u župi podigne dostojno spomen obilježje. Dolaskom za župnika, fra Miro Šego je najprije započeo s uređenjem groblja. Prvi projekt u zajedništvu s općinskim vlastima i župljanima bila je izgradnja gradske Mrtvačnice, pored koje je bilo predviđeno mjesto za spomen obilježje.

Ideja za spomen obilježje data je 2014. godine. Idejni projekt napravio je fra Vendelin Karačić, a fra Miro je u zajedništvu s užim Odborom župnog pastoralnog vijeća dogovorio sve detalje i samu izradu. S planom je upoznao župljane, što su oni zdušno prihvatili i uz pomoć brojnih ustanova, udruga, čelništva općine i dobročinitelja podigli lijepo spomen obilježje koje je otkriveno na blagdan Svih svetih.

Među stradalima bio je i župnik fra Jako Križić

Tijekom poratnih godina Drugog svjetskog rata župljani župe Krista Kralja proživjeli su brojen torture. Mnogi su u ratu i nakon njega nastradali, a među njima je bio i bivši župnik fra Jako Križić. Župnika je smrt zadesila upravo na mjestu groblja Podadvor, pa uspomenu na njega čuva i ulica koja vodi do čitlučkog groblja.

Posted by Događajnica on Donnerstag, 2. November 2017

Podijeli objavu