Naslovnica POLITIKA Šeks: Ovom knjigom raskrinkao sam Mesića i Manolića koji su 1994. godine...

Šeks: Ovom knjigom raskrinkao sam Mesića i Manolića koji su 1994. godine pokušali izvršiti državni udar

Podijeli objavu
Foto: Marko Lakunic / Pixsell

Temeljena na četrdesetak Tuđmanovih, u javnosti dosad neobjavljenih zapisa sa sjednica, sastanaka i razgovora u predsjedničkom uredu koji su snimljeni na audiovrpce, danas je u zagrebačkom hotelu Esplanade promovirana knjiga Vladimira Šeksa pod nazivom “Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i Hrvatska politika prema BIH”.

Raskrinkani su mrzitelji

Prvi je to svezak na 500 stranica, za kojeg sam Šeks kaže da temeljen na transkriptima koji su za pretipkavanja sa snimaka odmah dobivali oznaku tajnima, raskrinkava mrzitelje prvog hrvatskog predsjednika i opovrgava optužbe da je Tuđman s Miloševićem dogovarao podjelu Bosne i Hercegovine.

Kazat će Šeks, ova je knjiga njegov obračun s krivotvoriteljima hrvatske povijesti koje naziva i kovačima lažnog novca. Jasan je u svome ispisanom sadržaju – Mesić i Manolić htjeli su unutar HDZ-a izazvati puč, optužujući i plasiraju informacije da je Tuđman dijelio Bosnu, tvrdeći između ostalog da je u Hrvatskoj u tijeku građanski a ne agresorski rat- sve kako bi spomenuti dvojac između ostalog preuzeo vodstvo u HDZ-u.

– Ovom je knjigom razbijen mit da je Tuđman odgovoran za nesreću naroda u Bosni i Hercegovini – kazao je Šeks. Na promociju nije pozvao ni Mesića ni Manolića, a na pitanje hoće li im ipak dostaviti knjigu poručio je jednostavno: “samo ako je plate”. Iako je knjiga tek izašla u prodaju i na kioscima se može kupiti za 99, 90 kuna, Šeks je već najavio njezin nastavak koji se očekuje na jesen. – Politički triler. Tako bi se u dvije riječi mogla opisati ova knjiga.

Autor rasvjetljava dva iznimno bitna segmenta suvremene hrvatske povijesti od kraja 1992. do sredine 1994. godine: prvi, pokušaj dvojice ljudi iz državnog vrha da izazivanjem ustavne i parlamentarne krize sruše HDZ s vlasti i ograniče ovlasti predsjednika Franje Tuđmana te, drugi, tadašnju državnu politiku prema Bosni i Hercegovini.

Formalni povod za Manolićevu i Mesićevu drastičnu političku operaciju bilo je njihovo neslaganje s Tuđmanovom politikom prema Bosni i Hercegovini, no geneza razlaza trojice najbližih suradnika – pokazat će i ova knjiga – kudikamo je slojevitija – kazao je urednik knjige i izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković. Da je riječ o knjizi koja zbog svoje dokumentirane građe mijenja pogled i to nakon 25 godina poručio je i glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić.

– Novom knjigom Šeks je dao novi prilog ključnoj zadaći koju je pred sebe postavio nakon prekida aktivne političke karijere. Osloncem na dokumente prikazao je još jedan važan segment hrvatske povijesti i time zadao udarac tendencioznim manipulatorima – kazao je Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, jedan od recenzenata knjige.

Da je Šeks nedvojbeno dokazao konzistentnost Tuđmanove politike u BIH, posvećenu očuvanju opstojnosti hrvatskog naroda poručio je i recenzent Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva.