Naslovnica SPORT Ivica Zubac: Žao mi je što neću biti u reprezentaciji jer ona...

Ivica Zubac: Žao mi je što neću biti u reprezentaciji jer ona nama Hercegovcima znači jako puno

Podijeli objavu

Ivica Zubac je, kaže, silno želio zaigrati za reprezentaciju Hrvatske, istu je stvar rekao i izborniku Aci Petroviću kad ga je ovaj u ožujku posjetio u Los Angelesu, ali je po završetku NBA sezone istaknuo da o tome mora razgovarati s Lakersima. Taj je razgovor Zubac obavio ovaj tjedan.

– Ovo se ljeto ne mogu odazvati izborniku Petroviću jer mi je u klubu rečeno da moram puno raditi na svom tijelu – javio se Zubac iz Los Angelesa.

– Razgovarao sam s predsjednikom Magicom Johnsonom i generalnim menadžerom Robom Pelinkom, rekli su mi da izborniku proslijedim broj ako treba nešto dodatno pojasniti, što sam i napravio.

Računaju na mene

Zašto ga Lakersi cijelo ljeto žele imati pod kontrolom?

– Magic i Pelinka rekli su mi da vrlo ozbiljno računaju na Brandona Ingrama i mene, s drafta nam je došao Lonzo Ball, skoro je cijela momčad već sada na treninzima, bit će tako i u kolovozu i rujnu, moramo se uigravati. Također su odredili da individualno radim s Kareemom Abdul-Jabbarom, pa ni tu priliku ne smijem propustiti.

Odbijanje poslušnosti nije bila opcija.

– Ne mogu ići protiv onoga što mi kažu Lakersi, nisam u situaciji da mogu postavljati uvjete. Žao mi je što neću biti u reprezentaciji jer nama Hercegovcima to znači jako puno. U mlađim sam se kategorijama uvijek odazivao, nije mi bio problem ni kad sam sjedio na klupi ni kad smo na Europskom prvenstvu U-18 bili u maksimalno okrnjenom sastavu.

Zubac tvrdi da je ovo priča samo za jedno ljeto.

– Odmah su rekli da mi nakon ove godine neće raditi probleme, ali Lakersi smatraju da je trenutno bolje da radim na sebi, da će to u budućnosti biti dobro i za reprezentaciju.

Kakav je plan rada u sljedećem razdoblju?

– Trenutno smo u Los Angelesu, ovih dana počinju pripreme za Ljetnu ligu u Las Vegasu, nakon koje ću doći u Hrvatsku, ali samo na nekih tjedan dana. Krajem srpnja vratit ću se u LA, cilj je da kao momčad što više vremena preko ljeta provedemo skupa, izgradimo kemiju za sezonu u kojoj je plan napasti doigravanje.

U međuvremenu je dobio i ozbiljnu konkurenciju s obzirom na to da su Lakersi napravili trade u kojem je iz Brooklyna došao Brook Lopez, najbolji strijelac u povijesti Netsa.

– I o tome sam razgovarao s čelnicima kluba. Kažu mi da je doveden da bih učio od njega. Uostalom, nisam ni mislio da ću biti jedini centar, očekivao sam da ćemo se pojačavati. Od Lopeza definitivno mogu puno naučiti, pogotovo nakon što se posljednjih godina razvio u centra koji šutira izvana, što Lakersi traže i od mene. Rekli su mi i da se ne moram brinuti za minute, da će prilika biti dovoljno i da samo moram raditi

Lonzo Ball je OK tip

Upoznao je već i Lonza Balla, drugog picka drafta, oko kojeg Lakersi planiraju graditi novu veliku momčad. Što je Zubac vidio od mladog playmakera?

– Mislim da će se s lakoćom uklopiti u momčad, čini mi se i kao OK tip izvan parketa bez obzira na medijski tretman.

Tu je, zapravo, veći problem njegov otac LaVar, koji ondje već mjesecima radi cirkus.

– Moram priznati da sam zbog toga i imao neke predrasude, mislio sam da je i Lonzo takav. Ali baš suprotno. Riječ je o mirnom i skromnom momku, svima se sviđa i mislim da će nam jako puno pomoći na terenu.

Za razliku od prošle godine, kad je Zubac došao u Los Angeles, a draftirao ga je sad već bivši GM Mitch Kuptchak, Lakersi će u sljedeću sezonu ući s daleko višim ambicijama.

– Objasnili su nam da je rekonstrukcija momčadi završena, da je ovo sve što se tiče mladih igrača i da će cilj biti plasman u doigravanje. Zbrajanje poraza i skupljanje što viših pickova na draftu više nije opcija.

Uskoro bi vam mogao doći i Paul George iz Indiane.

– Da, George je izjavio da planira potpisati za Lakerse kad mu sljedeće godine istekne ugovor. Moguć je i trade u kojem bi došao već sad, ali ako ne ovo ljeto, siguran sam da će doći sljedeće ljeto. Los Angeles mu je rodni grad, ne sumnjam da će George na kraju svega završiti u Lakersima.

Magic Johnson je usred sezone imenovan novim predsjednikom, koliko je to promijenilo ozračje u klubu?

– Sve je drukčije. Magic je puno toga promijenio, atmosfera je pozitivnija, osjeti se to svaki put kad dođeš u dvoranu. Stalno je s nama, uvijek na raspolaganju, spreman dati bilo kakav savjet. Od prvog dana uživam u Lakersima, a s Magicovim je dolaskom užitak postao još veći – zaključio je Ivica Zubac.