Naslovnica POLITIKA Skandal: Ministar branitelja Bukvarević izjavio da su BiH napala tri agresora!

Skandal: Ministar branitelja Bukvarević izjavio da su BiH napala tri agresora!

Podijeli objavu

U sklopu obilježavanja dana progona Hrvata iz istočnih dijelova Mostara, general tzv. Armije BiH Atif Dudaković i Salko Bukvarević održali su govore pred okupljenim Bošnjacima.

Dudaković je rekao kako nije bio Mostar blokiran, nego Bošnjaci a ministra (svih) branitelja Salko Bukvarević izjavio je kako je BiH bila po agresijom tri vojske, misleći pritom očito i na HVO, za čije je je branitelje upravo on zadužen.

Kako izvještava Klix, koji usput rečeno nije prenio vijest o obilježavanju akcije “Lipanjske zore” kada je oslobođen Mostar sa svim svojim građanima, obilježena je “24. godišnjica deblokade Mostara” na sportskom igralištu Osnovne škole Bijelo Polje.

Na sam naziv reagirao je Dudaković demantirajući sadržaj: “Svaki naš dan može biti obilježen nekim događajem o borbi našeg naroda za opstanak. Naziv ove manifestacije je malo škakljiv, nije Mostar bio blokiran, bili su blokirani Bošnjaci. Deblokirani su i oslobođeni Bošnjaci ove doline i grada Mostara”.

Dudaković je demantirao i tezu da se u Karađorđevu dijelila BiH te je citirao Stjepana Mesića. Rekao je da je poslije Karađorđeva Stjepan Mesić kazao Aliji Izetbegoviću da ne zna šta se tamo dogovaralo, ali zna da se pjevalo “nema te više Alija”, a to je bila sudbina namjenjena cijelom narodu.

Skandalozna je izjava i ministra branitelja u Vladi FBiH, u kojem sjede i ministri iz HDZ-a.

Kako piše na Klixu: “Ministar Bukvarević, podsjetio je da su te 1993. godine bukvalno tri agresora napali Bosni i Hercegovinu i njene građane te da je samo hrabro srce pripadnika Armije BiH moglo izvojevati jednu ovakvu pobjedu.”

S obzirom da očito ne misli na agresiju tzv. Armije BiH, Bukvarević jasno sugerira da je HVO jedan od agresora. A kako je HVO legalna i legitimna vojska još od svog nastanka, pa do svih akata svih ministarstva, uključujući i ono na čijem je čelu Bukvarević, onda je opravdano tražiti od Bukvarevića da se jasno i javno odredi je li HVO agresorska vojska. Ukoliko potvrdi, onda zastupnici HNS-a u Parlamentu FBiH moraju tražiti njegovu smjenu, a ministri iz reda hrvatskog naroda ne smiju dolaziti na sjednice Vlade FBiH u kojoj sjedi ministar Salko Bukvarević.