Naslovnica POLITIKA Sutra u Mostaru središnja svečanost povodom 25. obljetnice akcije “Lipanjske zore”

Sutra u Mostaru središnja svečanost povodom 25. obljetnice akcije “Lipanjske zore”

Podijeli objavu
Foto: Stojan Lasić / Večernji List

Središnja svečanost u povodu 25. obljetnice akcije oslobađanja grada Mostara i doline Neretve “Lipanjske zore” održat će se u četvrtak, 22. lipnja, u Mostaru, najavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora, umirovljeni general Ilija Vrljić.

Prije same svečanosti u mostarskoj  katedrali u 18 sati održat će se misa za sve poginule i umrle branitelje HVO-a, nakon čega će uslijediti mimohod s ratnim zastava do spomenika poginulim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće. Uslijedit će svečana akademija koja će se održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 19.15 sati, javlja Prvi.tv.

Načelnik Općinskog stožera HVO-a Mostar, stožerni brigadir Rade Bošnjak je, komentiravši izjave da je Armija BiH oslobodila Mostar, podsjetio na odluku Kriznog štaba Skupštine općine Mostara od 29. travnja 1992. godine kojom je Općinskom stožeru HVO-a povjerena obrana i oslobađanje cjelokupnog prostora Mostara.

“Taj se datum u javnosti ne eksploatira, ignorira se i gura se negdje u nekakvu stranu, odnosno skriva se, a riječ je o odluci koju je kasnije potvrdio i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović”, kazao je Bošnjak, naglasivši kako ta odluka jasno govori tko je oslobodio Mostar, kazao je.

Istaknuo je kako se HVO danas stavlja u kontekst zločinačkog pothvata.

– Pitam se je li zločinački pothvat braniti Bosnu i Hercegovinu te pozivam povjesničare i političke analitičare da odgovore na to pitanje”, kazao je Bošnjak.

Bivši ministar u vladi HZ HB Jozo Marić na danšnjoj konferenciji za medije je također istaknuo značaj obilježavanja obljetnice “Lipanjskih zora”, kazavši kako je riječ o nezapamćenoj i sjajnoj akciji koja je tada digla moral hrvatskom narodu.

Dodajmo i to kako će obilježavanje 25. obljetnice “Lipanjskih zora” završit će 26. lipnja otkrivanjem i blagoslovom spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a na platou Podveležja, odnosno na Merdžan glavi te misama u katedrali i Domu svetog Ante na Cimu.

 

IZVORPrvi.tv
Podijeli objavu