Naslovnica DRUŠTVO Još jedan zločin bez kazne: Prošle su 42 godine od atentata na...

Još jedan zločin bez kazne: Prošle su 42 godine od atentata na Brotnjaka Iliju Vučića

Podijeli objavu

Danas se navršavaju 42 godine od atentata na našega Brotnjaka Iliju Vučića, povjerenika Hrvatskog narodnog otpora (HNO) za Njemačku.

Rođen je 18. travnja 1930. godine u Gornjoj Blatnici, a kao mladić odlazi u Vinkovce gdje živi i radi do odlaska u Njemačku 1954. godine.

Bio je petak, 6. lipnja 1975. godine u 6:45 sati ujutro. Ilija je iz svoga stana krenuo na posao u ulici Mittel-Strasse 5 u Stuttgartu, a agent UDBA-e u njega je ispalio 5 hitaca, jedan ga je pogodio u pluća, a dva u trbuh.

Ozljede su bile vrlo teške i kobne po Vučića, pa je pet dana kasnije, 11. lipnja u 7:20 sati, preminuo u bolnici Stadtische Krankenhaus u Stuttgartu. Pokopan je 19. lipnja u Stuttgartu.

Priprema atentata na Vučića započela je nekoliko mjeseci ranije glasinom da je Vučić pronevjerio novac organizacije — preko 300.000 DEM. Te glasine je najupornije širio navodni emigrant Vinko Jurkić iz Vareša. Međutim, neposredno nakon ubojstva Vučića njemačka policija je posumnjala u Jurkića koji je u međuvremenu nestao iz Njemačke.

Nekoliko godina kasnije pojavio se u Zagrebu, gdje je dobio stan u zgradi u vlasništvu RSUP-a SRH u ulici Prilaz JNA, danas Prilaz Đure Deželića, i dozvolu da radi kao taksist. Jurkić je radio za sarajevsku Udbu pod pseudonimom “Novinar”. Na vezi ga je držao njegov zemljak iz Vareša, inspektor Centra SDB Sarajevo Tomislav Kokor, koji je za vrijeme rata s Muslimanima bio šef SSIS-a HVO-a u Sarajevu, a potom je radio u kabinetu predsjednika Federacije BiH Krešimira Zubaka. Danas je zaposlen u KUD-u “Napredak” iz Sarajeva – napisano je u Izvješću povjerenstva za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, 30. rujna 1999. godine u Zagrebu.

Nažalost, za ubojstvo Ilije Vučića ni nakon 42 godine nitko nije odgovarao. Hoće li pravosuđe Savezne republike Njemačke učiniti nešto kao i u slučaju ubojstva Đurekovića ostaje za vidjeti.

Što se tiče pravosuđa Republike Hrvatske ono očito nema niti volju, a niti želju obračunavati se s nalogodavcima i izvršiteljima UDBA-inih zločina, jer su krivci za zločine prema emigraciji i nakon toliko godina u samo vrhu vlastu, tj. iz sjene vladaju Hrvatskom, a nose i ‘desne’ i ‘lijeve’ dresove, sve po zadatku.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu