Naslovnica POLITIKA Crna Gora i službeno primljena u NATO: ‘To je povijesni događaj’

Crna Gora i službeno primljena u NATO: ‘To je povijesni događaj’

Podijeli objavu

Predajom akreditiva Sjedinjenim Američkim Državama, Crna Gora je u ponedjeljak službeno postala 29. članica NATO-a.

Dokument je u State Department u Washingtonu u ime Crne Gore predao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. Svečanosti, koju je izravno prenosila TV Crne Gore, prisustvovali su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, zamjenik američkog državnog tajnika Tomas Shannon i crnogorski premijer Duško Marković.

“To je povijesni događaj za jednu zemlju i narod koji su podnijeli ogromne žrtve u 19. i 20. stoljeću braneći svoje pravo na slobodan život, pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti, pravo da nas svijet prepoznaje pod našim imenom i našim znamenjem”, rekao je Marković.

“Mi danas slavimo činjenicu da se nikad više o nama, našoj državi neće odlučivati iza naših leđa, kao što se to događalo puno puta u prošlosti”, dodao je. Stoltenberg je poručio da je NATO savez demokratskih država koje ponekad imaju različite političke perspective, ali su ujedinjene oko zajedničke svrhe, “da štitimo jedni druge i, ako je potrebno, da se borimo da bi štitili jedni druge”.

Pristupanje Crne Gore dobro je za državu, stabilnost Zapadnog Balkana i međunarodni mir i sigurnost, ocijenio je glavni tajnik. Tomas Shannon je rekao da je pristupanje Crne Gore važna poruka da vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje sposobne provesti nužne reforme.

Proces ratificiranja Protokola o pristupanju počeo je u državama članicama u lipnju 2016. godine, a samo dva dana nakon toga, prva zemlja koja je to uradila bila je Island, koji je, točno prije deset godina, bio i prva država koja je priznala neovisnost Crne Gore.

Crnogorski parlament je jednoglasno usvojio Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora 28. travnja 2017. Službeni odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. studenog 2006., pozivom Crnoj Gori da pristupi Partnerstvu za mir, a ministri vanjskih poslova država članica su na sastanku u Bruxellesu 2. prosinca 2015. donijeli odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori za punopravno članstvo u Savezu.

 

IZVORVecernji.hr
Podijeli objavu