Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Prigodna maraka HP Mostar „Međugorje 2017.“

  Prigodna maraka HP Mostar „Međugorje 2017.“

  Podijeli objavu

  Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku „Međugorje 2017.“ u arku od 9 maraka, maksimum kartu (MC), žig i omotnicu prvoga dana (FDC).

  Autorica izdanja je akademska slikarica Jelena Grgić, marka nominalne vrijednosti 1,00 KM tiskana je u tiskari Zrinski Čakovec, a u poštanskom prometu koristi se od 1. lipnja 2017.

  Mistična ukazanja Blažene Djevice Marije, koja je duborko uronjena u Božji plan spasenja, posebna su poruka katoličkim vjernicima i Crkvi. Izdanje poštanske marke HP Mostar „Međugorje 2017.“ posvećeno je jednom od najvećih europskih Marijanskih svetišta.

  Dana 25. lipnja 1981. godine šest mladih ljudi iz hercegovačke župe Međugorje na brdu Crnica, na dijelu zvanom Podbrdo, imali su susret sa ženom koju su prepoznali kao Gospu.

  Međunarodno povjerenstvo, koje je u svrhu provjere autentičnosti ukazanja Sveta Stolica osnovala 2010. godine, s radom je završilo 2014. i rezultate predalo Kongregaciji za nauk vjere na razmatranje.

  Papa Franjo je 11. veljače 2017. imenovao mons. Henryka Hosera, nadbiskupa Varšave-Praga, posebnim izaslanikom Svete Stolice za Međugorje. Njegovo poslanje je isključivo pastoralno s ciljem stjecanja dubljih spoznaja o pastoralnoj situaciji u Međugorju i potrebama vjernika hodočasnika,