Naslovnica DRUŠTVO PROSLAVLJEN 711. ROĐENDAN BROTNJA: Akademik Šimun Musa dobitnik Nagrade Općine Čitluk...

[FOTO-VIDEO] PROSLAVLJEN 711. ROĐENDAN BROTNJA: Akademik Šimun Musa dobitnik Nagrade Općine Čitluk za životno djelo

Podijeli objavu

Dan općine Čitluk i 711. obljetnica prvog pisanog spomena imena Brotnjo obilježeni su danas u Čitluk svečanom sjednicom Općinskog vijeća, slavljenjem mise zahvalnice i odavanjem počasti poginulim braniteljima.

Središnja proslava Dana općine Čitluk započela je polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i skrušenom molitvom ispred Spomen križa poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja, nakon čega je u župnoj crkvi Krista Kralja slavljena misa zahvalnica.

Misu zahvalnicu predslavio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, uz koncelebraciju don Đure Bendera, dekana Broćanskog dekanata i župnika župe Gradina, fra Tihomira Bazine, župnika župe Sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, fra Nikole Rosančića, župnika župe Gradnići i don Ivana Turudića, župnika župe Ploče – Tepčići.

Po završetku sv. Mise sudionici proslave uputili su se u Hotel Brotnjo na svečanu sjednicu Općinskog vijeća Čitluk na čijem je početku predsjednik OV Predrag Smoljan srdačno pozdravio nazočne vijećnike, članove Općinskog poglavarstva, nazočne predstavnike sa svih razina vlasti, dekane sa Sveučilišta u Mostaru, predstavnike crkvenih vlasti, političkih stranaka, čitlučkih udruga i gospodarstvenike te visoke goste i uzvanike iz susjednih hercegovačkih i dalmatinskih općina i županija te prijateljskih gradova, a na poseban način dobitnike nagrada i priznanja Općine Čitluk.

Jedinstvena kamena zipka koja se proteže od Blata do Gabele

U svom izlaganju predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan podsjetio je na više od 700 godina dugu povijest Brotnja i naglasio da žitelji općine Čitluk s punim pravom mogu biti ponosni na svoju „jedinstvenu kamenu zipku“, kako je Brotnjo opisao akademik Šimun Musa.

– Sinoć smo ovdje svjedočili predstavljanju dva književna djela. Naš akademik Šimun Musa reče: Brotnjo je kao kamena zipka pružena između Blata i Gabele. Ono se sada ne podudara točno sa administrativnim granicama općine Čitluk i zato svoja mjesta, kao svoje grane pruža susjednim općinama … Mora se ovdje naglasiti da te grane nisu nikada bile smetnja našem prijateljskom odnosu sa susjednim općinama nego naprotiv, one su uvijek činile jedno stablo – izjavio je Smoljan uz napomenu da općina Čitluk i žitelji ove općine moraju biti ponosni na svoju povijest, te da ne smiju biti zatvoreni u tradicionalizam i prošlost, ali ni biti ogoljeni pred vjetrovima globalizacije, nego, uz čuvanje onog iskonskog, krenuti ka najsuvremenijim dostignućima, što je jamac da će riječ Brotnjo odzvanjati i u stoljećima koja dolaze.

Pridružujući se upućenim pozdravima brojnim uglednicima okupljenim na svečanoj sjednici OV Čitluk, načelnik općine Čitluk Marin Radišić prigodnim referatom informirao je okupljene o realiziranim projektima u proteklom razdoblju i planovima za budućnost.

– Naš primarni cilj je  izgradnja i održavanje infrastrukturnih objekata i stvaranje što boljih uvjeta za rad i život na ovim našim prostorima – kazao je načelnik Radišić i nazočnim skrenuo pozornost na aktivnosti Općine Čitluk vezane za širenje kanalizacijske mreže, aktivnosti vezane za povratak Općinskog suda u Čitluk, zahtijevanje imenovanja sudaca sukladno zakonskoj proceduri, ali i na uspješnu suradnju s Vladom HNŽ koja se ogleda u realizaciji nekoliko projekata.

– Prije nekoliko dana prigodnom svečanošću obilježen je završetak obnove zgrade Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku u sklopu projekta povećanja energetske učinkovitosti koji je realizirala Vlada HNŽ. Nastavljamo sa daljnjim obnavljanjem školskih objekata u našoj općini. Ovih dana počinju radovi na obnovi zgrade područne škole u Biletić Polju… U protekloj godini radilo se mnogo na prometnoj infrastrukturi, sanirano je i asfaltirano mnogo lokalnih cesta. Još uvijek nije riješen problem pristupnog puta od čvora Zvirovići do Tromeđe koji je trebao biti završen i prije otvaranja spomenutog čvora. JP Autoceste FBiH konačno bi to trebale završiti početkom nastavka izgradnje autoputa što se očekuje do kraja ove godine. Nakon što su u Potpolju i na Tromeđi izgrađena dva kružna toka slijedi i izgradnja kružnog toka na lokalnoj prometnici kod pošte u Međugorju. Otvorene su na natječaj pristigle ponude, te će za nekoliko dana bit potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, nakon čega kreću radovi koji će se odvijati u fazama kako se ne bi stvarale velike prometne gužve. Završetak radova planiran je početkom sljedeće godine i izgradnjom tog kružnog toka uvelike će se poboljšati sigurnost prometa u Međugorju. Sigurnosti će doprinijeti i uvođenje videonadzornog sustava snimanja javnih cesta i javnih površina na području općine Čitluk gdje je također natječaj u tijeku. Otvorene su pristigle ponude i uskoro će biti potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem – kazao je načelnik Radišić.

Gospodarstvo u općini Čitluk najviše se temelji na razvoju malog i srednjeg  poduzetništva, te na turizmu i poljoprivrednoj proizvodnji, a upravo su poljoprivredni proizvođači u travnju pretrpjeli velike štete, na što se načelnik Radišić osvrnuo u svom referatu.

– Srce vinogradarske proizvodnje u BiH, broćanski vinogradi  pretrpjeli su veliku štetu uslijed niskih temperatura od 19. travnja do 22. travnja ove godine. Donijeta je odluka o proglašenju nastanka stanja prirodne nepogode od niskih temperatura – mraza. Nastalu štetu prijavilo je 998 vinogradara i u tijeku je procjena šteta. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, također je proglasila stanje prirodne nepogode, te je na sjednici održanoj u Čitluku donijela odluku da će sukladno mogućnostima, nakon provedenog postupka procjene štete pomoći poljoprivrednim proizvođačima u saniranju nastalih šteta. Očekujemo financijsku pomoć i od federalne razine vlasti – poručio je načelnik Marin Radišić koji je također govorio o bogatom kulturnom, društvenom i športskom životu u općini Čitluk.

Za uspjeh je potrebno zajedništvo

Današnjoj proslavi Dana općine Čitluk nazočilo je visoko izaslanstvo Vlade HNŽ na čelu s dr. sc. Nevenkom Hercegom, predsjednikom Vlade HNŽ. Predsjednik Vlade HNŽ u svom prigodnom obraćanju izrazio je čvrstu podršku opredjeljenju Općine Čitluk za razvijanje Čitluka u pravcu izvrsnosti i gospodarskog rasta, a sve u interesu građana općine Čitluk, te pohvalio uspješnu suradnju Općine i Županije koja se ogleda u realizaciji nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata.

Dio svog govora dr. sc. Herceg posvetio je najavi nastavka plodonosne suradnje i planovima za budućnost, te kazao kako Vlada HNŽ, uz Međugorje kao duhovno središte i svojevrstan brend, štiteći vinogradarsku proizvodnju Brotnja i podržavajući tradicionalne Dane berbe grožđa u Čitluku želi razviti brend vinskog turizma utemeljen na tradiciji i kvaliteti autohtonih vinskih sorti Žilavke i Blatine.

– Za uspjeh nam treba vaša pomoć i zajedno s vama, na što računamo i s pravom očekujemo, možemo ići korak naprijed – kazao je predsjednik Vlade HNŽ stavljajući naglasak na potrebno zajedništva, ali i naglasio da je Vlada HNŽ spremna preuzeti više odgovornosti i sa više odlučnosti ući u borbu za reforme koje će ići u smjeru gospodarskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i koje će ići u pravcu poticanja izvoza i koje će naravno udahnuti realnu dozu optimizma u našu svakodnevnicu.

Poruke podrške, optimizma i ohrabrenja na današnjoj proslavi izrekli su i: gospođa Jadranka Modrić, konzul gerant u mostarskom Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, gospodin Mato Zovko, načelnik općine Žepče i gospodin Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koji je ujedno i ministar finansija i trezora.

Nagrade kao priznanje za izvanredna postignuća

Na svečanoj sjednici OV Čitluk predsjednik Vijeća Predrag Smoljan i načelnik općine Čitluk uručili su zaslužene nagrade ovogodišnjim laureatima.

Zahvalnica Općine Čitluk danas je uručena Žarku Dodigu za doprinos afirmaciji i razvoju športa na području općine Čitluk.

Godišnje nagrade Općine Čitluk uručena je poduzeću „EUROVIP“ d.o.o. za doprinos ovog gospodarskog subjekta razvoju gospodarstva u općini Čitluk. Godišnjom nagradom Općine Čitluk za svoj doprinos razvoju i promociji općine Čitluk, te za afirmaciju glazbenog obrazovanja nagrađena je Osnovna glazbena škola Brotnjo, dok je akademiku Šimunu Musi uručena Nagrada Općine Čitluk za životno djelo.

Akademik Musa nagrađen je za doprinos razvoju hrvatske znanosti, obrazovanja i kulture te izniman doprinos u promidžbi i ugledu općine Čitluk, a ovogodišnji dobitnik Nagrade Općine Čitluk za životno djelo zahvalio je u ime svih dobitnika na ukazanoj časti.

– Za dodijeljene nagrade zahvaljujem svim pojedincima i mjerodavnim tijelima koja su sudjelovala u cijelom procesu, počevši od poticaja, predlaganja, postupka izbora do konačne odluke i zahvaljujem vam što ste prepoznali naš rad i postignuća te nam dodijelili ovako ugledne nagrade – kazao je akademik Musa i podsjetio na izvanredna postignuća svih ovogodišnjih dobitnika, čija su postignuća ocjenjivana i prepoznata u rodnom kraju što nagradama daje posebnu draž.

–  Nakon cijelo životnih planova, opsežna i raznolika djelovanja  i mojih postignuća, Nagrada za životno djelo iz zavičaja uistinu je satisfakcija za sve moje napore i ostvarenja – poručio je akademik Šimun Musa i još jednom u ime svih dobitnika zahvalio na ukazanoj časti.

Svojim nastupom program svečane sjednice OV Čitluk glazbeno su obogatili Orkestar  Osnovne glazbene škole Brotnjo i kvartet flauta škole koja je danas nagrađena Godišnjom nagradom Općine Čitluk.