Naslovnica GOSPODARSTVO Zeleno izvješće: Zahvaljujući smilju u Hercegovini, BiH među najvećim mediteranskim proizvođačima eteričnih...

    Zeleno izvješće: Zahvaljujući smilju u Hercegovini, BiH među najvećim mediteranskim proizvođačima eteričnih ulja

    Podijeli objavu

    Vlada Federacije BiH usvojila je izvješće Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini pod nazivom „Zeleno izvješće”, koje ovo ministarstvo priprema u skladu sa Zakonom o poljoprivredi.

    Prema izvješću, u Federaciji BiH je u 2015./2016. godine ukupno zasijano 202.437 hektara, što je više za 2,7 posto u odnosu na sjetvu iz prethodne sezone. Povećana je i količina proizvedenog žita. Pšenice je proizvedeno 86.732 tona, što je povećanje za 21,2 posto.

    Kada je riječ o ljekovitom i aromatičnom bilju, zahvaljujući ekspanziji sadnje smilja u Hercegovini, BiH je smještena u samom vrhu zemalja po izvozu eteričnog ulja, a može se slobodno uvrstiti među veće mediteranske proizvođače. U 2016. godini površine pod ovom proizvodnjom uvećane su za 110 posto u odnosu na prethodnu godinu, a ako bude ostvaren plan za sljedeću godinu, one će biti dodatno uvećane.