Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Za svakog stranog gosta morate platiti 10 KM pristojbe i prijaviti njegov...

  Za svakog stranog gosta morate platiti 10 KM pristojbe i prijaviti njegov boravak u nadležnu policijsku postaju

  Podijeli objavu

  Ukoliko neki stranac dođe državljaninu BiH u posjet kao privatni gost, on po zakonu mora biti prijavljen u najbližem uredu Službe za poslove sa strancima ili policijskoj postaji.

  Prijava boravka stranog gosta u Bosni i Hercegovini od 13. svibnja iznosi deset maraka. U protivnom, plaća se kazna. Nakon odlične prošlogodišnje turističke sezone ove godine BiH očekuje novi rekordan broj stranih gostiju.

  Iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH pojasnili su za Faktor kako ovu pristojbu ne moraju plaćati hoteli, moteli i drugi organizirani, komercijalni smještaji.

  – Za prijave boravka za strane državljane u Službi za poslove sa strancima ili policiji uspostavljena je pristojba u iznosu od deset maraka. Do sad se ova usluga nije naplaćivala – kazao je u izjavi za Faktor Branislav Mojović iz Službe za poslove sa strancima.
  Međutim, ova pristojba ne odnosi se na hotelijere, već samo na prijave boravišta za strance koji su u privatnoj posjeti smješteni u privatnom smještaju.

  – Hoteli i drugi smještajni kapaciteti imaju zasebne prijave. Oni ovjeravaju knjige stranih gostiju i te ovjere se plaćaju 50 maraka, ali se ta knjiga ovjerava jednom godišnje u Službi za poslove sa strancima. Do sad se ovjera knjige stranih gostiju plaćala pet maraka – naglasio je Mojović.

  Odluka o izmjeni tarife administrativnih pristojbi objavljena je u Službenom listu 5. svibnja ove godine, a na snagu je stupila osam dana kasnije.

  IZVORBrotnjo.info
  Podijeli objavu