Naslovnica POLITIKA Brotnjak Mile Stojić postao član Socijaldemokratske partije BiH

Brotnjak Mile Stojić postao član Socijaldemokratske partije BiH

Podijeli objavu

Poznati bosanskohercegovački pjesnik Mile Stojić pristupio je Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDPBiH), priopćeno je iz te političke stranke.

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini, općina Čitluk. Gimnaziju je završio u Ljubuškom, a studij južnoslavenskih književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Pjesnik, esejist, analitičar i novinski pisac, autor brojnih djela i dobitnik mnogih nagrada. Radio je kao književni kritičar za brojne medije u bivšoj Jugoslaviji, a bio je i urednik dnevnog lista Oslobođenje.

Izvan Bosne i Hercegovine radio je i kao lektor na Slavističkom institutu Sveučilišta u Beču. Sastavio antologije: Iza spuštenih trepavica, antologija modernog hrvatskog pjesništva, 1991; In Schmerz mit Wut, bosanska ratna književnost, sa A. Isakovićem, 1995; Bosanskohercegovačko pjesništvo XX. stoljeća, s M. Vešovićem i E. Durakovićem, 1999.

Knjige su mu prevedene na njemački, poljski, talijanske, engleski i makedonski jezik, a pojedini tekstovi na dvadesetak jezika. Pjesme su mu uvrštene u sve relevantne antologije suvremene bh. književnosti.