Naslovnica DRUŠTVO VIDEO Ovako izgleda novi državni zatvor: Odavde će samo ptice moći pobjeći

VIDEO Ovako izgleda novi državni zatvor: Odavde će samo ptice moći pobjeći

Podijeli objavu

Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa državnog zatvora u Vojkovićima kod Sarajeva, u tijeku je i završetak radova na vanjskom i unutarnjem uređenju, a očekuje se, da će krajem lipnja svi radovi biti okončani.

Zatvor se sastoji od ukupno deset objekata, od kojih su tri namijenjena smještaju osuđenika i jedan pritvorenika, dok su ostalih šest administrativni objekti, potom medicinski blok, sportska dvorana, radionice, kuhinja i slično, piše Avaz.ba.

Kompleks zatvora prostire se na površini zemljišta 22.000 kvadrata, a kvadratura objekata je gotovo 31 tisuću kvadrata.

Izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora, koji će biti najsigurnija zatvorska ustanova u regiji, a u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala, u potpunosti je usklađena s europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Zatvor je opasan s četiri ograde, a neke od njih su visoke šest metara.

Kako je već ranije pisano, svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će površine 12 kvadratnih metara i svakoj ćeliji će biti i toalet i tuš.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Sigurnosni sustav

Trenutne aktivnosti su usmjerene na ugradnju najnovijih sigurnosnih sustava, čije je montiranje s pratećom tehnikom, također, u tijeku, tako da je prije službenog otvaranja zatvora, ekipa portala Avaz.ba zadnja ekipa koje je mogla ući i snimiti zatvor.

Od ponedjeljka ni radnici neće moći unositi mobitele u zatvorski kompleks.

Za izgradnju zatvora najvećim dijelom korištena su donatorska i kreditna sredstva. Izgradnja zatvora financirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu od 19,3 milijuna eura.

BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijun eura, donacija Švedske je dva milijuna eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milijun dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim će se značajno rasteretiti postojeći zatvorski kapaciteti u zemlji i riješiti problem njihove pretrpanosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja lakših kaznenih dijela.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu