Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Redovita marka HP Mostar „Arheološko blago 2017.“

    Redovita marka HP Mostar „Arheološko blago 2017.“

    Podijeli objavu

    Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je redovitu poštansku marku „Arheološko blago 2017. – Ploča s natpisom popa Tjehodraga u Lištanima“ u arku od 8 maraka + 4 vinjete, žig i omotnicu prvoga dana (FDC).

    Autor izdanja je Manlio Napoli, marka nominalne vrijednosti 0,90 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu, prvi dan izdanja 12. svibnja 2017.

    Tijekom arheoloških istraživanja na lokalitetu Podvornice u Lištanima kod Livna pronađeni su grobovi iz kasnohrvatskog i kasnog srednjovjekovnog razdoblja. Među nalazima posebno se ističe ploča pisana hrvatskom ćirilicom sredinom 12. stoljeća, otkrivena u grobu gdje je služila kao bočna obložna ploča. U grobu su bila ukopana dva pokojnika, muška osoba preminula između 35. i 40. godine života i ženska osoba preminula u dobi od oko 60 godina. Natpis svjedoči da je u grobu pokopan pop glagoljaš imenom Tjehodrag, te da su u jednoj godini ubijena petorica njegovih sinova. Pretpostavlja se da je pop Tjehodrag bio obiteljski čovjek, a kao nelatinski svećenik mogao je imati zakonitu suprugu i djecu i to na „valjan, ali ne i na dopušten način“. Ovaj natpis svjedoči o nazočnosti popova glagoljaša u srednjem vijeku na području Livna, koji su liturgiju služili na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu. Ploča s natpisom popa Tjehodraga nalazi se u stalnom postavu arheološke zbirke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno u Livnu.