Naslovnica DRUŠTVO FOTO: Održana svečanost u povodu završetka radova na obnovi zgrade čitlučke OŠ...

FOTO: Održana svečanost u povodu završetka radova na obnovi zgrade čitlučke OŠ fra Didaka Buntića

Podijeli objavu

U sklopu svoje radne posjete općini Čitluk, danas je Vlada HNŽ  u čitlučkom hotelu Brotnjo održala svoju 47. sjednicu.

Prije početka sjednice članovi Vlade, predvođeni predsjednikom dr. Nevenkom Hercegom,  posjetili su OŠ fra Didakam Buntića kako bi nazočili službenom označavanju završetka radova na temeljitoj obnovi zgrade te škole vrijednih više od pola milijuna maraka, koji su obavljeni u sklopu projekta Energetske učinkovitosti kojeg provodi Vlada HNŽ.

Kako smo doznali od ravnatelja škole Marina Kapulara,  u sklopu tog projekta, u cijelosti su obaljeni slijedeći radovi na toj školskoj zgradi : postavljeno novo krovište na dijelu zgrade koji je nekad  koristila čitlučka Srednja škola, postavljena termička fasada na cijeloj zgradi, ugrađeni su novi plastični prozori (izuzev na 6 učionica što je urađeno ranije), postavljena je nova rasvjeta u hodnicima i predvorju škole, novi laminat u četiri učionice, ugrađena nova kotlovnica na pelet koja će zamijeniti onu na lož ulje i još neki poslovi, pa se sada se ta školska zgrada doima doista prekrasno

Na početku te svečanosti, o povijesti te škole opširno govorio ravnatelj Marin Kapular. On je istaknuo kako su radovi na vrijeme završeni i kako nadzor nije našao nikakvih zamjerki. Dodao je kako su uštede ogromne te istaknuo da se ranijih godina za grijanje školskih prostorija godišnje trošilo 35 tona lož ulja, a nakon postavljanje termičke fasade i novih prozora, ove zime, koja je bila jako hladna, potrošeno je svega 19 tona lož ulja. Kad iduće godine uključimo instaliranu kotlovnici na palete, uštede će, kazao je, biti još veće. Dodao je kako su prezadovoljni obavljenim radovima i uštedama  te  izrazio zahvalnost svima koji su pomogli da se ta čitlučka OŠ uključi u projekt energetske učinkovitosti.

Nazočnima se obratio i čitlučki načelnik Marin Radišić koji je izrazio zadovoljstvo obnovljenom školskom zgradom jer će od sada učenici i nastavnici imati osjetno bolje uvjete za rad. Naglasio je kako je zahvaljujući suradnji općine Čitluk i HNŽ prošle obnovljen i školska sportska dvorana OŠ Čerin te zgrada Općinskog suda Čitluk, zgrada čitlučke ispostave Službe za zapošljavanje i dr. te istaknuo da će se uskoro pristupiti obnovi PŠ u Biletići Polju. Sve je to, rekao je Radišić, odličan primjer suradnje lokalne vlasti s  županijske Vlade na čelu s dr, Hercegom, na čemu mu je zahvalio.

– Zadovoljstvo je danas biti ovdje.  U povodu svečanosti završetka obnove ove škole mi smo dogovorili održati sjednicu Vlade u Čitluku jer je to dobra prilika i što kaže načelnik, mi smo vrlo aktivno prisutni u svom segmentima i na svim projektima osobito projektima obnove javnih objekata , škola, domova zdravlja, naših javnih institucija i s im ćemo nastaviti. Hvala Bogu da smo stabilizirali financije da možemo raditi i razvojne projekte. Evo, vidite ovaj lijepi novi izgled ove škole i viša energetska vrijednost o čemu je govorio ravnatelj te izraženo zadovoljstvo onih koji ovdje uče i rade,  uvjeravaju nas da smo na pravom putu, da smo donijeli dobru odluku i da s tom odlukom trebamo nastaviti u idućem razdoblju. Kad smo donijeli odluku o pristupanju ovom projektu energetske učinkovitosti, odnosno projektu utvrđivanja zgrada javnih objekata, tada smo procijenili da je to najjednostavniji, najefikasniji, najučinkovitiji i najisplativiji način kako brzo poboljšati uvjete u našim javnim objektima zdravstva, obrazovanja i dr., ali i kako pomoći našim općinama, koje su vlasnici tih objekata. S druge strane, željeli smo osigurati ekonomske i energetske uštede o kojima je govorio ravnatelj. Imamo ogromne uštede na energiji, posebno kad se ovdje pređe na drugi grijanjem na pelet. Koristim priliku zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom projektu i pozivam sve nas koji sudjelujemo u odgojno-obrazovnom procesu i procesu donošenja odluka da se nikada ne umorimo u stvaranju što boljih uvjeta u obrazovanju jer je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija za našu budućnost – rekao je dr. Neveno Herceg i izrazio uvjerenje kako će se uskoro pristupiti i obnovi dotrajale zgrade  PŠ u Biletići Polju.

Na kraju je otkrivena ploča na obnovljenoj zgradi, a predsjednik Vlade Nevenko Herceg ravnatelju škole Marinu Kapularu uručio je certifikat energetske učinkovitosti za tu školu, Potom su članovi Vlade HNŽ  i općinski čelnici obišli prostorije obnovljene OŠ fra Didaka Buntića, razgovarali s učiteljima i učenicima te razgledali suvremeno opremljeni kabinet informatike i nekoliko učionica.