Naslovnica POLITIKA Sjednica održana u Čitluku: Vlada HNŽ-a će pomoći poljoprivrednicima u saniranju nastalih...

Sjednica održana u Čitluku: Vlada HNŽ-a će pomoći poljoprivrednicima u saniranju nastalih šteta

Podijeli objavu

Kako smo već izvjestili,  Vlada Hercegovačko-neretvanske županije boravila je danas u radnom posjetu općini Čitluk, gdje je održala 47. sjednicu.

Na sjednici, kojoj su uz članove Vlade, bili nazočni Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk i Tomislav Martinović, dopredsjedatelj Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije, jednoglasno je usvojena Odluka o proglašenju prirodne nepogode na području Hercegovačko – neretvanske županije prouzrokovane niskim temperaturama i pojavom mraza, zbog kojih su nastale znatne štete na poljoprivrednim kulturama.

Istaknuto je kako će Vlada, nakon što Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta, u suradnji s mjerodavnim povjerenstvima za procjenu šteta jedinica lokalne samouprave, provede postupak procjene šteta – sukladno mogućnostima pomoći poljoprivrednim proizvođačima u saniranju nastalih šteta.

Također je istaknuto kako se očekuje da financijsku pomoć  pri saniranju osiguraju i  druge razine vlasti, kako bi zajedničkim naporima barem dijelom sanirali ogromne štete nastale u svim jedinicama lokalne samouprave u Hercegovačko – neretvanskoj županiji.

Vlada se, razmatrajući aktualnu problematiku u svezi s općinom Čitluk, na poseban način osvrnula na poteškoće u svezi s početkom rada Općinskog suda u Čitluku, te  usvojila  Zaključak da se Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću uputi zamolba za dodatnim naporima kako bi Sud u Čitluku konačno otpočeo s radom.

O stanju u općini Čitluk, poteškoćama koje je izazvala prirodna nepogoda, problematici u svezi s početkom rada Općinskog suda  te drugim temama koje se tiču Općine uvodno su na početku sjednice Vlade govorili Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik općinskog vijeća i  Tomislav Martinović, dopredsjedajući Skupštine HNŽ.

Istaknuli su dobru suradnju s županijskom, izvršnom i zakonodavnom vlašću, te zahvalili na potpori projektima koji se zajednički realiziraju na području ove Općine.

U nastavku sjednice, Vlada je iskazujući neupitnu spremnost za nastavkom aktivnosti na usavršavanju i jačanju obrazovne i kadrovske strukture policijskih snaga, prihvatila  Odluku  o davanju suglasnosti  Ministarstvu unutarnjih poslova za školovanje 88 kadeta za čin ”policajac” i 12 kadeta za čin ”mlađi inspektor”.

Izabrani  kandidati bit će upućeni na obuku u Policijsku akademiju u Sarajevu, a  njihovo angažiranje u MUP HNŽ očekuje se koncem ove godine.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada je usvojila  Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Ugovora o koncesiji za eksploatiranje mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na lokalitetu „Findik“ Općina Jablanica i Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Ugovora o koncesiji za eksploatiranje mineralne sirovine vapnenca kao tehničko-građevinskog kamena na lokalitetu „Repinac“ kod Ivanice, Općina Ravno i suglasnost na produljenje roka za potpisivanje ovih ugovora do 20. svibnja 2017. godine, priopćeno je iz Vlade HNŽ.