Naslovnica POLITIKA Parlament BiH: Definitivno odbijen zakon o trošarinama, nema ništa od povećanja cijena...

Parlament BiH: Definitivno odbijen zakon o trošarinama, nema ništa od povećanja cijena goriva!

Podijeli objavu

Set zakona o trošarinama čiji je predlagač Vijeće ministara BiH definitivno će biti povučen iz parlamentarne procedure, odlučili su danas zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržavši negativno izvješće Povjerenstva za financije i proračun na principe seta zakona kojim je predviđeno povećanje trošarina u BiH.

Za negativno mišljenje o Izvješću Povjerenstva glasovao je 21 zastupnik, 14 je bilo protiv, a 1 suzdržan te je uz dovoljnu entitetsku većinu konstatirano kako je zakon odbijen, prenosi Klix.ba.

Podsjećamo, riječ je o setu zakona kojim je predviđeno povećanje trošarine na naftu, naftne derivate i lož-ulje u BiH za 15 pfeninga po litru, a koji su na sjednici Povjerenstva za financije i proračun “oborili” Salko Sokolović (Nezavisni blok), Nenad Lalić (SDS), Damir Bećirović (DF), Jasmin Emrić (A-SDA) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Većina državnih parlamentaraca danas je podržala negativno mišljenje Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH čiji su članovi izrazili negodovanje zbog nepostojanja zaštitnih mehanizama za gospodarstvenike, neadekvatnih obrazloženja i nepostojanja bilo kakvih analiza.

Inače, parlamentarci još od prošle godine upozoravaju Vijeće ministara BiH kako ne može potpisati Pismo namjere MMF-u i u njemu se obvezati da će Parlamentarna skupština BiH u budućem razdoblju usvojiti zakone. Zastupnici su često naglašavali kako oni nisu strojevi za dizanje ruku i kako izvršna vlast nije imala nikakav legitimitet da bilo što obećava u njihovo ime.

Na današnjoj sjednici upućene su žestoke kritike na račun Vijeća ministara BiH koje su parlamentarci optužili kako pokušava zavući ruke u džepove građana. Izvršnu vlast kritizirali su i zastupnici iz reda SBB-a koji su nezadovoljni činjenicom da Vijeće ministara BiH nije detaljno objasnilo set zakona o trošarinama.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Mladen Bosić poručio je danas kako SDS neće podržati povećanje trošarina sve i da se vrati plavi dizel, a da je SBB najveći zagovarač povećanja nameta građanima BiH.

Diži ruke u zrak, obećali smo

Podsjećamo, izvršna vlast nije ponudila alternativne načine kojim bi se mogli financirati infrastrukturni projekti, već je četiri puta zaredom u parlamentarnu proceduru upućivala iste izmjene zakona koji su uvjet za dobivanje druge rate sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja rujna 2016. godine odobriti povećanje trošarine na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 pfeninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 pfeninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim poduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 pfeninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim poduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo trošarine na lož ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata”, napisali su predstavnici bh. vlasti u Pismu namjere MMF-u.

IZVORBrotnjo.info
Podijeli objavu