Naslovnica GOSPODARSTVO Beogradski mešetar Šolak gubi monopol: Arena svima, Sport Klub se gasi?!

  Beogradski mešetar Šolak gubi monopol: Arena svima, Sport Klub se gasi?!

  Podijeli objavu

  Nakon pisanja Prvih novina kako slijedi zabrana emitiranja Sport Kluba, u javnost su procurile dodatne informacije o pozadini zabrane emitiranja.

  Naime, Arena Sport za dlaku je izbjegla gašenje. Naime, Regulatorna agencija za komunikacije BiH od studenog vodi postupak protiv Arene i Sport Kluba iz razloga što isti nisu izvršili rješenje Konkurencijskog vijeća BiH.

  Kako se doznaje, Telemach je zatražio zabranu emitiranja Arene, a Asocijacija kablovskih operatera u BiH je tražila zabranu Sport Kluba. Regulatornoj agenciji je Konkurencijsko vijeće (KV) potvrdilo da Sport Klub i Arena Sport nisu izvršili naložena rješenja.

  Slučaj se držao otvoren na RAK-u, sve dok dana, 05. travnja 2017. nije sklopljen beogradski dogovor koji je usmjeren protiv BH Telecoma, Eroneta i svih drugih BH operatera.

  Očigledno se tik pred beogradskim dogovorom, dogodilo nešto što je promijenilo stvari – Arena Sport je popustila pod pritiscima Regulatorne agencije i izvršila rješenje Konkurencijskog vijeća, čime su Telemachovi korisnici dobili kanale Arena Sport, a mimo očekivanja, Sport Klub nije na dobrovoljnoj bazi izvršio rješenja KV-a.

  Time je izigrao zalaganje Regulatorne agencije, iako je obećano kako će se izvršiti istovremeno kada ga izvrši i Arena Sport.

  Očito je RAK, kao represivno tijelo nastojalo ¨razoružati¨ Sport Klub kao i Arenu Sport, kako se ti sportski programi ne bi koristili kao alat za manipulaciju.

  Iz ovoga se nameće, samo po sebi, kako je namjera Regulatorne agencije bila ta, da obje strane istovremeno ¨polože oružje¨, što je jedino i imalo smisla.

  Time bi konačno svi korisnici krajnjih usluga dobili kako Sport Klub, tako i Arena Sport, kao u svakoj normalnoj državi. Više nego očito je da je Arena Sport ispoštovala odluku, dok je kontroverzni srbijanski biznismen Dragan Šolak odlučio da ponovo izigrati bh operatere, nakon što je dobio programe Arena Sport. Prve Novine se pitaju što slijedi nakon ovoga?

  Regulatorna agencija sada nema izbora, a rješenje je zabrana Sport Kluba, što će se prema informacijama kojima raspolažu Prve Novine dogoditi već u svibnju.

  Očito je kako novi direktor Regulatorne agencije za komunikacije ima zadatak zagristi ¨kiselu jabuku¨, koliko mu god to baš i nije po volji.

  Naime, beogradski dogovor po kojem je Sport Klub ustupljen samo operateru M:TEL, a istovremeno uskraćen BH Telecomu, Eronetu i drugim operaterima je izravan udar na vodeće Federalne kompanije i posljedično izravni udar sudionika beogradskog dogovora na privredu Federacije BiH.

  Novi direktor RAK-a će na praktičnom primjeru morati dokazati da nije sudionik beogradskog dogovora i da će zaštititi gospodarstvo cijele BiH.

  Uostalom, temeljna uloga Regulatorne agencije za komunikacije je ta, da omogući zdravu konkurenciju i korisnicima izbor, a ne da mirno promatra uništavanje konkurencije, što Šolak uporno čini.

  U normalnim uvjetima i korektnoj tržišnoj igri korisnik bira operatera s boljom mrežom, jeftinijim cijenama, a ne zbog toga što samo on ima odgovarajući kanal – što se do sada u Europi nije dogodilo.

  Telemach-u Sport Klub služi kao jedino ¨oružje¨ za tjeranje korisnika da se pretplate na njihove usluge.

  Napomenimo još jedan važan detalj. Ovog tjedna se, inače po prvi put, sastaje Konkurencijsko vijeće BiH u kompletnom i novom sastavu.

  Obzirom da mu je to isto Vijeće dva puta naložilo kaznu zbog neizvršenja obaveza,  s pravom Prve Novine pitaju može li se Sport Klub može ičemu nadati?

  IZVORPrvenovine.com
  Podijeli objavu