Naslovnica POLITIKA FOTO Svečano obilježena 25. obljetnica utemeljena HVO-a

FOTO Svečano obilježena 25. obljetnica utemeljena HVO-a

Podijeli objavu
Foto: Stojan Lasić / Večernji List

25. obljetnica utemeljenja HVO-a u organizaciji HNS BiH i odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića obilježena je danas u Mostaru.

Nakon svete mise za poginule i umrle branitelje u katedrali Marije Majke Crkve uslijedio je mimohod s ratnim zastavama te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika na Rondou. Poslije toga održana je svečana akademija u HD Herceg Stjepan Kosača, prenosi Pogled.ba.

Foto: Stojan Lasić / Večernji List

“Hrvatsko vijeće obrane prvo je stalo u obranu BiH kada to drugi još nisu bili u stanju. S druge strane HVO je u združenom pohodu zajedno s Hrvatskom vojskom i Armijom BiH oslobodio BiH te nam omogućio mir. Naravno, ovaj jubilej i ovu svečanost organizira HNS i to je jedna poruka i sama činjenica da danas i jučer zapravo nazočimo ovako velikom i veličanstvenom obilježavanju govori o našoj odlučnosti i našoj spremnosti i sposobnosti da se izborimo i za jednaku poziciju hrvatskog naroda u BiH, ali i BiH koja će biti sposobna za euroatlantske integracije”, kazao je predsjednik GV HNS Božo Ljubić.

HVO branio svokj dom, svoj narod i svoju domovinu

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane časno su branili i obranili svoj dom, svoj narod i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod će ovdje ostati, izboriti se za svoju jednakopravnost, a Bosnu i Hercegovinu ćemo reorganizirati kao što smo reorganizirali HVO, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH dr. Dragan Čović na svečanoj akadmiji u hrvatskom domu “Hercega Stjepana Kosače”, u Mostaru, kojom je obilježena 25. obljetnica osnutka HVO-a, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Proteklih dana obljetnice osnutka HVO-a obilježavane su u 42 općine i grada u BiH, a završna, središnja svečanost organizirana je danas u Mostaru, misom, u katedarli, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće ispred konačno završenog spomenika hrvatskim braniteljima na, preuređenom trgu Hrvatskih velikana, te svečanom akedmijom u hrvatskom domu „Hercega Stjepana Kosače“.

Nakon mise u mostarskoj prvostolnici, pripadnici Prvog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji baštine tradiciju HVO-a s mnogobrojnim ratnim zastavama u vojnom mimohodu, praćeni vojnom glazbom, iza kojih su bili, članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, BiH, najviši dužnosnici Hrvata u BiH, generali HVO-a i HV-a, te predstavnici braniteljskih udruga stigli su na trg Hrvatskih velikana, gdje su polaganjem jednog vijenca i paljenjem jedne svijeće iskazali jedinstvo Hrvata i u odavanju počasti svim poginulm, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Foto: Stojan Lasić / Večernji List

Sopta: Braneći svoje ognjište i svoj narod poginulo 7000 pripadnika HVO

-Hrvatski narod podnio je u prošlom ratu veliku žrtvu, čak 7000 pripadnika HVO-a poginulo je braneći svoje ognjište i svoj narod, kazao je na svečanoj akadmiji zapovjednik II gardijske brigade HVO-a general Stanko Sopta.

U tom ratu stradalo je više od 24.000 Hrvata, 140 tisuća prognano je s prostora pod kontrolom Vojske RS, a 170.000 s prostora pod kontrolom tzv. Armije RBiH. Na svečanoj akedmiji prikazan je i dokumentarni film o veliko-srpskoj agresiji, osnivanju HVO-a i obrani hrvatskih prostora od agresije srpskih i snaga i tzv. Armije R BiH.

Medved: Jedinstveno zakonsko rješenje za sve hrvatske branitelje

Ministar branitelj Republike Hrvatske Tomo Medved  kazao je kako će njegovo ministarstvo učiniti sve da se stečena prava hrvatskih branitelja sačuvaju i u suradnji s HNS-om i braniteljskim udrugama kroz jedinstveni zakon koji će usvojiti Hrvatski sabor nađu najbolja rješenja za sve hrvatske branitelje.

Hrvatski član Predsjedništa BiH i predsjednik HNS BiH dr. Dragan Čovć obraćajući će nazočnima posebno je pozdravio ministricu obrane BiH Marinu Pendeš, načelnika zajedničkog stožera OS BiH generala Antu Jeleče, ministra branitelja RH Tomu Medveda, vojnog ordinarija u BiH mons Tomu Vukšića, umirovljene generale HVO-a i HV, predsjednike hrvatskih stranaka okupnjenih u Hrvatski arodni sabor, predstavnike braniteljskih udruga, a na poseban način Katu Zadro, majku legendarnog zapovjednika obrane Vukovara Blagu Zadro.

Foto: Stojan Lasić / Večernji List

Čović: Ova godina prijelomna

Naglasio je kako je HVO branio i obranio svoj dom, svoju domovinu i svoj narod u svojoj domovinu Bosnu i Hercegovinu. Čović je obraćajući se na svečanoj akadmiji spomenuo i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđaman, ministra obrane RH Gojka Šuška i prvog predsjednika HR HB Mate Bobana, te šestorice dužnosnika HR HB i HVO koji u Haagu čekaju pravosnažnu presudu, kazavši.

– Siguran sam da će ovo biti prelomna godina, da će hrvatska šestorka u Haagu koja nije vodila svoj rat dobiti drgostupanjsku presudu, kakvu svi priželjkujemo, jer smo vodili obrambeni i oslobodilački rat, jer bi se u protivnom o nama govorilo kao zločincima.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kazao je i kako se “mučkim uhićenjem hrvatskih branitelja u Orašju i obavještajnim i paraobavještajnim informacijama, tko je što znao, a tko nije, željelo podijeli Hrvate u BiH, ali se u tome, kako je rekao, nije uspijelo.

Foto: Stojan Lasić / Večernji List

Čović se zahvalio ministru branitelja Hrvatske Tomi Medvedu na onom što čini da bi se rješilo pitanje hrvatskim braniteljima kroz jedinstveni zakon kojeg će donijeti Hrvatski sabor, te najavio kako će HNS, već poslije Uskrsa u parlamentarnu proceduru na razini BiH i FBiH uputi zakonske prijedloge koji se odnose na zaštitu položaja hrvatskih branitelja u BiH.

Najavio je i završetak izgradnje još jednog spomenika hrvatskim braniteljima kod mostarske katedrale, koji će biti otkriven na obilježavanju 25. obljetnice “Lipanjskih zora”- kojom se proslavalja najveća vojna pobjeda HVO-a, oslobađanje doline Neretve i jugositične Hercegovine od srpsko-crnogorske agresije.

Izrazio je i uvjerenje kako će BiH do kraja godine se izboriti za kandidatski status za članstvo u EU, te MAP, “jer nam drugog puta nema”.

Čović se osvrnuo i na inicijativu novoizebranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o stvaranju carinske unije, kazavši “poštujemo svakoga i svačije ideje, ali mi svoj put znamo to su člansvo u EU i NATO.

Foto: Stojan Lasić / Večernji List

Govorio je i o tome kako bi “bošnjačka ljevica na izborima sljedeće godine birala hrvatskog, a bošnjačka desnica bošnjačkog člana Predsjedništva BiH”, kazavši kako će se Hrvati u BiH znati izboriti za svoju jednakopravnost.

– Nema nas puno, ali ima dovoljno da se izborimo da osttanemo ovdje i da se izborimo za svoju jednakopravnost u BiH i reaorganiziramo BiH kao što smo reorganizirali HVO, kazao je Čović.

Čović je spomenuo i podatak o milijardu eura vrijednosti roba koje poduzeća iz Hrvatske plasiraju u BiH. – Samo par promila tog iznosa dovoljno je da se izdvoji da se investira ovdje i da mladi ljudi ovdje ostaju i sa svojim obiteljima ovdje grade svoju budućnost, jer se opstojnošću Hrvata u BiH trajno štiti republika Hrvatske, kazao je Čović.

Foto: Stojan Lasić / Večernji List
Foto: Stojan Lasić / Večernji List
Foto: Stojan Lasić / Večernji List
Foto: Stojan Lasić / Večernji List
Foto: Stojan Lasić / Večernji List