Naslovnica CRKVA Katolička crkva danas slavi Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje

Katolička crkva danas slavi Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje

Podijeli objavu

Danas je blagdan Cvjetnice, Nedjelja Muke Gospodnje. Početak je to Velikog ili Svetog tjedna – godišnje proslave najvećih otajstava vjere – Isusove muke, smrti i uskrsnuća.

Na blagdan Cvjetnice ophodnjama s blagoslovljenim maslinovim i palminim grančicama kršćani se prisjećaju svečana Isusova ulaska u Jeruzalem.  Prema povijesnom kazivanju, Isusa je u Jeruzalemu prije 2000 godina dočekao narod kličući mu kao kralju i očekujući od njega da povede bitku za rušenje rimskog okupatora.

Narod je klicao Isusu, mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je Isus išao jašući na magarcu. Kako Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao te ga povesti u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo njegove protivnike. U spomen na to, na Cvjetnicu se obavljaju procesije s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama.

Cvjetnicom započinje Veliki tjedan u kojem se kršćani spominju Muke Kristove, nakon koje dolazi najveći kršćanski blagdan – Uskrsnuće Kristovo.