Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Nije Stuttgart već Imotski: Minika od kamena teška 36 tona!

  Nije Stuttgart već Imotski: Minika od kamena teška 36 tona!

  Podijeli objavu

  Grad s najviše mercedesa u Hrvatskoj dobit će i prvi spomenik gastarbajterima. Spomenik će biti vjerna kamena replika mercedesove 115-ice, modela iz 70-tih godina prošlog stoljeća kojim su se Imoćani vraćali kući s rada u Njemačkoj. Spomenik iseljeništvu ideja je Oldtimer kluba Imotski.

  Kleše se, brusi, praši na sve strane. Tvrd je i tvrdoglav imotski kamen. Ali i jedini s dušom kakav i zaslužuje spomenik imotskom iseljeništvu.

  – Morao je biti naš, kamen nije pogodan za nas kipare, ali mi ćemo mu pokazati tko je gazda, teška je borba, objasnio je Roko Držislav Rebić, student Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani.

  Kleše se u kamenu i borba i patnja i trud generacija Imoćana koji su radom u bijelom svijetu hranili obitelji. I kući se iz Njemačke vraćali u mercedesu.

  – Imoćani su simbol za mecedes, mercedes za Imoćane. Mi smo iseljenički kraj, od 50 tisuća stanovnika, pola ih je vani, a tko god je uspio vani, došao je s mercedesom, ustvrdio je je Ivan Topić Nota, predsjednik Oldtimer kluba Imotski.

  Studenti kiparstva iz Hrvatske i inozemstva u kamenu oblikuju vjernu repliku ove vremešne Minike, popularne mercedesove 115-ice.

  – Dio po dio radimo, sad imamo vrata, pragove, branike, retrovizore. Nije lako to sve treba spojiti u cjelinu, istaknuo je Roko.

  – U svakom je teško napraviti kotač u kamenu, posebno u ovom, te kružnice u kamenu, a da ne pukne, nadovezao se Fran Marko Vlahini, student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

  – Ako imaš alat i volju nije teško, rekla je Emira Bećirović, studentica Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani.

  Na pitanje ima li njen dečko mercedes, odgovorila je kako nema, ali budući da su Imoćani, “valjda će imati jednom”.

  Spomenik od 36 tona

  Zato zajedno klešu ovaj, bit će težak oko trideset šest tona. Spojit će se na Trgu iseljeništva.

  – Još od antičkog doba, uklesano je na spomenicima, u trećem stoljeću poslije Krista odlazilo se iz ovih krajeva u tadašnju Germaniju. Čini se da je to karmički upisano ljudima ovog kraja da se iseljuju, ustvrdio je Branimir Leko, kustos Zavičajnog muzeja Imotski.

  Početkom lipnja bit će otkriven prvi spomenik vozilu, simbolu jednog vremena koje, nažalost, nije prošlo. Samo se danas malo njih Minikom vrati kući.

  HRT.hr

  Podijeli objavu