Naslovnica BiH Novac za BHRT i FTV: Elektroprivreda će ponovno naplaćivati RTV pristojbu?

Novac za BHRT i FTV: Elektroprivreda će ponovno naplaćivati RTV pristojbu?

Podijeli objavu

Na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer je usvojilo odluku kojom su osigurana četiri milijuna KM za BHRT i po tri milijuna KM entitetskim vladama za poticaj podršku elektronskim medijima.

Ova sredstva bar nakratko će promijeniti teško stanje u Javnom RTV servisu BiH.

– Samostalni sindikat radnika u BHRT-u pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH kojom su osigurana 4 milijuna KM za financijsku stabilnost BHRT-a. Sredstva od Vijeća ministara BiH koja su upućena kao pomoć državnom javnom servisu značajna su i za sve uposlenike to je odlična vijest, ali bit će iskorištena da “preguramo” do potpisa novog ugovora s Elektroprivredom BIH – rekla je za portal “Avaza” Merima Kurtović – Pašalić, predsjednica SSR BHRT.

Resorni ministar Forto jučer je naglasio kako drugi korak treba biti imenovanje upravljačkih struktura FTV-a u Parlamentu FBIH. Kurtović – Pašalić dodaje da je sada na političkim strukturama i poslovodstvu da hitno pronađe trajno rješenje i osigura stabilnost BHRT-a.

– Da se potpiše ugovor koji će osigurati radnicima BHRT-a povećanje plaća i toplog obroka, uplaćivanje doprinosa i poboljšanje uvjeta rada. To znači ugovor koji će omogućiti državnom javnom servisu pravedniju raspodjelu od prikupljene RTV pristojbe.

Program BHRT-a se realizira u punom kapacitetu ali ga realiziraju obespravljeni radnici. Samostalni sindikat radnika u BHRT-u podsjeća odgovorne, od poslovodstva do političara, na naše upozorenje da ćemo, ako se u veljači ne riješi ništa u vezi financijske stabilnosti i održivosti državnog javnog servisa pokrenuti sve procedure u skladu sa zakonom kako bismo zaštitili prava svojih članova i svih uposlenika BHRT-a. Njih 60 posto ima plaću manju od 800 KM, a topli obrok je 7 KM, a svoje radne obveze izvršavaju profesionalno, objektivno i etično. Nećemo odustati u svojoj sindikalnoj borbi.

Ne želimo da uposlenici i njihove obitelji budu kolateralna šteta trenutne političke situacije i prepucavanja poslovodstava javnih emitera. Na računima za električnu energiju za ožujak očekujemo da bude i stavka za RTV pristojbu po novom, pravednijem ugovoru o prikupljanju i raspodjeli na teritoriju FBiH – ističe Merima Kurtović – Pašalić.

Avaz.ba

Podijeli objavu