Naslovnica BiH Uvode se dvije nove kategorije kupaca električne energije

Uvode se dvije nove kategorije kupaca električne energije

Podijeli objavu

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić kaže kako novi Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti Federacije Bosne i Hercegovine donosi brojne prednosti za sektor energije i građane, unapređuje strateško planiranje i regulatorni okvir te stvara osnove za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca energije.

Dodao je da se tim zakonskim rješenjem uvode dvije nove kategorije kupaca, ugroženi kupci i zaštićeni kupci, koji mogu ostvariti određene pogodnosti.

“Stjecanjem statusa ugroženog kupca, socijalno ugrožene kategorije moći će ostvariti pravo na subvenciju dijela računa za električnu energiju. S druge strane, zaštićeni kupci predstavljaju kategoriju kupaca koji ne mogu biti isključeni s mreže ukoliko bi im to ugrozilo zdravlje. Na taj način, najosjetljivije kategorije građana će dobiti novi mehanizam zaštite svojih prava”, rekao je Lakić.

Pojasnio je kako Federacija BiH do sada nije imala jedinstven i cjelovit sustav strateškog planiranja u sektoru energije, te da su izrada strateških dokumenata i planiranje razvoja do sada bili propisani u više različitih zakona što nije osiguravalo ukupno sagledavanje energetske politike.

“Visoka razina kompleksnosti sustava strateškog planiranja u sektoru energije prouzročilo je probleme s realizacijom u praksi, kako u pogledu same izrade velikog broja dokumenata, tako i u pogledu osiguranja provedbe i praćenja njihove realizacije. Novi Zakon uvodi novi sustav strateškog planiranja i njegove provedbe u praksi čime se osiguravaju bolje mogućnosti za sagledavanje razvoja i provedbu ciljeva sektora na koherentan i cjelovit način”, istakao je Lakić.

Naveo je kako zakon donosi značajna unapređenja zakonskog okvira koji uređuje rad Regulatornog povjerentva za energiju u Federaciji BiH a koja je jedna od ključnih institucija u energetskom sektoru sa zadatkom da štiti kupce i energetske subjekte te doprinosi stabilnim uslovima poslovanja.

“Jedan od glavnih ciljeva regulacije djelatnosti je da se otvaranjem energetskog tržišta i jačanjem konkurencije zaštite kupci, utvrđivanjem potrebne kvalitete usluga, uz prihvatljive troškove, te da se osiguraju uvjeti za privlačenje kapitala u energetski sektor. Novi zakon značajno unapređuje pravni okvir za rad i funkcioniranje regulatornog povjerenstva, a što će u konačnici poboljšati zaštitu građana”, rekao je Lakić.

Dodao je kako je izrada tog zakona rezultat zajedničkog rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, domaćih i međunarodnih institucija i stručnjaka.

Podijeli objavu