Naslovnica HRANA Bijeli kupus je zdrav, ali ove osobe ga ne bi trebale jesti!

Bijeli kupus je zdrav, ali ove osobe ga ne bi trebale jesti!

Podijeli objavu

Kiseli kupuj je niskokalorična namirnica, puna vitamina C, ipak sadrži dosta soli, pa se nekim kroničnim bolesnicima ne savjetuje ili se preporučuje samo uz dodatan oprez.

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Sadrži enzime koji pomažu tijelu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule, kako bi organizam lakše apsorbirao više hranjivih materija.

Jedan od glav­nih sastojaka kiselog kupusa je kuhinjska sol, koja potiče rast korisnih laktobacila i u isto vrijeme spriječava razvoj bakterija koje bi mogle dovesti do kva­renja i propadanja proiz­voda.

Bogat je vlaknima i koristan je izvor probiotičkih bakterija, a sva ova svojstva čine ovu namirnicu dobrim izborom za kontrolu kolesterola.

Kiseli kupus je izvor vitamina K2 koji pomaže u sprječavanju nakupljanja naslaga kalcija u arterijama, jednim od faktora rizika za pojavu ateroskleroze.

Određeni sojevi probiotič­kih bakterija u fermentiranoj hrani mogu spriječiti simptome anksioznosti i depresije.

Je li sigurna namirnica?

Ovo povrće je bogato histaminom koji ne podnose sve osobe. Ova sups­tanca mo­že izazvati smetnje u probavnom sustavu u obliku dijareje, bolova, na­dutosti, mučnine. U težim slu­čajevima moguća je i glavobo­lja, otežano disanje, poremećaj srčanog ritma.

Mogu li kiseli kupus koristiti teško bolesne osobe?

Pacijenti koji uzimaju neke lijekove za tret­­man depresije i Parkinsonove bo­lesti, trebali bi biti oprezni ako koriste kiseli kupus. Upotreba fer­men­tiranih namirnica kod teško bolesnih osoba i pacijenata s oslabljenim imu­nitetom sa­vjetuje se samo pod nadzorom liječnika i stručnjaka za prehranu

Sol je nemoguće u potpunosti ukloniti

Ovo je namirnica s dosta soli, koja se ne preporučuje osobama sa ­hi­pertenzijom i oštećenjem bubrega. Usljed viška soli, ote­žano je i izbacivanje tekućine, a sol remeti i ravnotežu kali­ja i natrija.

Agrosavjet

Podijeli objavu